Парламентът върна стария праг на преференциите

  • 27 март 2019 11:25

  • 1425
  • 1
Парламентът върна стария праг на преференциите
© Булфото (архив)

Парламентът върна стария праг на преференциите. 7% ще бъде прагът на преференциите за местни и парламентарни избори и 5% на евроизборите. Текстовете бяха заложени в Изборния кодекс, внесен от ПГ на ГЕРБ.

Връщането на стария праг на преференциите беше обещано от ГЕРБ след заседание на Изпълнителна комисия, свикано от лидера на партията Бойко Борисов. Решението дойде, след като вече бяха приети изменения в изборното законодателство на 14 февруари 2019 г. и след общественото недоволство. Според тогава гласуваните текстове избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а на парламентарните - не по-малко от регионалната. Същото се отнасяше и за местните избори, когато избраният кандидат трябваше да получи не по-малко от общинската избирателна квота.

Депутатите отхвърлиха предложението между двете четения на промените в изборното законодателство на Христиан Митев от НФСБ за праг на преференцията на местен вот от 20%.Бяха отхвърлени предложенията на ДПС за уседналостта, броя на изборните секции извън страната и майчиния език, предаде "Фокус".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1425 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Произволът на седсарската мафия

2019.03.27 | 13:36

1

Дикратура на седесарската измет.

Добави коментар

Водещи новини