Правната комисия в НС върна окончателно преференциите на стария им праг

  • 26 март 2019 17:55

  • 382
  • 0
Правната комисия в НС върна окончателно преференциите на стария им праг
©

Правната комисия в Народното събрание окончателно и на второ четене върна стария праг на преференциите - 7% от подадените гласове за парламентарни и за местни избори и 5% за евродепутати.

Не беше прието предложението на Христиан Митев от НФСБ за местните избори прагът да скочи от 7 на 20%. То беше отхвърлено с гласовете на депутатите от ГЕРБ, гласували "въздържал се". Същото се повтори и при гласуването на текстовете на ДПС за отпадане на ограничението до 35 секции в страни извън ЕС, за агитация на майчин език и за отпадане на уседналостта. Отхвърлено беше и предложението на движението за видеонаблюдение в избирателните секции.

Пак на заседанието на правната комисия стана ясно, че вносителите на предложението общинските съветници вече да не подават имуществени декларации, ще се откажат от промяната на второто четене на поправките в антикорупционния закон при гласуването му в пленарната зала. То беше внесено от Хамид Хамид от ДПС и от Данаил Кирилов от ГЕРБ с аргумента, че прекомерно се натоварват проверяващите с разширението на кръга от проверяваните лица.

В същото време обаче има големи общини, като София и Варна, например, където потенциално конфликтът на интереси е не по-малък и от този на депутатите, мотивира отказа си Хамид. Затова и двамата с Кирилов решили да оттеглят предложението си на по-късен етап.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
382 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини