Марешки: Искаме пълно отпадане на прага на преференциите

  • 06 март 2019 10:57

  • 317
  • 0
 Марешки: Искаме пълно отпадане на прага на преференциите
© Булфото (архив)

"Ще отхвърлим президентското вето, искаме пълно отпадане на прага на преференциите", каза лидерът на „Воля“ Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 по време на дебатите на президентското вето върху промените в Изборния кодекс.

„Воля“ ще отхвърлим ветото на президента заради няколко неща, но основното е чистата демагогия, в определени случаи стигаща до цинизъм. Ние сме единствените, които се борим за една силна мажоритарна система, частично изразена в момента с възможността да се гласува с преференции. Няма как да пропусна и откровената демагогия на някои от самонареклите се „патриоти“, които са за завръщане на стария праг – той каква мажоритарност дава, като е прекалено висок? Като сте за мажоритарен вот, подкрепете волята на българския народ за премахване на праговете. Ние от „Воля“ сме категорично за премахване на праговете на преференциите, за да може гражданите сами да подреждат листите, както считат, че ще е най-добре за техния регион“, заяви Марешки.

Той коментира и предложението за машинно гласуване. „То вече е отхвърлено на много места по света, защото не допринася с нищо за повишаване на избирателната активност, за подобряване честността на изборния протест. Човекът така или иначе трябва да отиде до избирателната секция, така че е все едно дали ще пусне хартиена бюлетина или ще гласува с машина. За нас това е неразумно харчене на милиони левове, които могат да бъдат изхарчени за друго“, коментира лидерът на „Воля“.
Марешки посочи, че електронното гласуване е нещо, което дава право на всеки български гражданин по света, без да се реди на опашки да даде своя вот. „И ние имаме опасения, че той би могъл да бъде манипулиран, но това може да се промени. Електронно гласуване трябва да бъде допуснато“, заяви той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини