Членове на СДС ще отдадат почит пред жертвите на комунистическия терор на лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч

  • 21 март 2019 10:50

  • 452
  • 3
Членове на СДС ще отдадат почит пред жертвите на комунистическия терор на лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч
© СДС, пресцентър

На 23 март 2019 г. членовете и симпатизантите на Съюза на демократичните сили за поредна година ще отдадат почит пред жертвите на комунистическия терор на лагера „Слънчев бряг“ край гр. Ловеч. Това съобщиха от пресцентъра на СДС.

След като през 1959 г. Политбюро на ЦК на БКП взима решение да закрие лагера „Белене“ със съгласие на висшето комунистическо ръководство, Държавна сигурност създава нов лагер, наречен Трудовата група край гр. Ловеч. Той става известен като лагера „Слънчев бряг“ (1959 – 1962 г.). В него попадат всички, които са си позволили да надигнат глава, и тези, които са заклеймени като политическите врагове на комунистическия режим.

От 166 души в началото, за няколко месеца в лагера „Слънчев бряг“ вече са въдворени без съд и присъда около 1500 души. Всяка нова група хора, пристигнала в лагера, била бита с тояги от старите лагеристи, по заповед на ръководството. Всеки, който не изпълнявал заповедта, също бил пребит.

Архивите разказват, че до закриване на лагера през април 1962 г. в него са намерили смъртта си 151 души. Телата не са предавани на близките, а са извозвани във вече бившия лагер „Белене“ и са заравяни на един от пустеещите острови. В лагера „Слънчев бряг“ са въдворявани оцелели от комунистическите репресии бивши депутати, търговци, земеделци, адвокати, хора на изкуството, както и обикновени селяни, отказали да дадат добитъка и земите си в ТКЗС.

Писмените данни разкриват нечовешкия режим в лагера „Слънчев бряг“ с всекидневни побоища, терор и убийства на лагеристи.

От СДС припомнят, че на 23 март 1990 г. местната организация на партията в Ловеч инициира първото поклонение на мястото на каменната кариера на бившия лагер. Оттогава, без прекъсване, година след година, демократичната общност отдава почит на загиналите, за да не забравят бъдещите поколения зверствата и репресиите, които комунистическия строй причинява на хората.

Съюзът на демократичните сили завинаги ще остане антикомунистическа партия, заявяват от партията. Саможертвата на загиналите от комунистическия режим не трябва да бъде забравена, защото благодарение на тях, днес живеем в демократично общество и изразяваме свободно мнението си. Битката за отстояване на идеалите и ценностите ни трябва да се води всеки ден, за да бъде България достойна европейска държава, отбелязват от СДС.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
452 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ВАНКО

2019.03.21 | 11:06

1

ТИЯ ЛИКВИДАТОРИ НА БЪЛГАРИЯ НИЩО НОВО НЕ НАУЧИХА ! ПАК ПОГНАХА ХИМЕРАТА НАРЕЧЕНА КОМУНИЗЪМ ! ДРУГ ИЗБОР ПРОСТО НЯМАТ ,ЗАЩОТО В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ И ДА БЪДАТ ОСЪДЕНИ ЗА РАЗБОЙНИЧЕСТВОТО ,КОЕТО СТОРИХА СЛЕД 1989 Г.
СЕГА , БРАТОВЧЕДИТЕ ИМ ОТ ГЕРБ ИМ ДАВАТ РАМО ДА ВЛЯЗАТ В ЕС И ОТ ТАМ ПАК ДА СЕЯТ ОМРАЗА В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО. ИМЕННО ,ЗА ТОВА ХОРАТА ПИШАТ ,ЧЕ СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРСКАТА МАФИЯ "УПРАВЛЯВА "БЪЛГАРИЯ.

времето е наше

2019.03.21 | 11:14

2

Да отдадат почит пред тиквата защото това е края.До какво се е докоснал рапона вече го няма.

Умник Гюро

2019.03.21 | 11:54

3

Освен почит към невинните жертви на комунистическите престъпници остава най-важното... БКП/БСП-терористи трябва да бъдат съдени и пратени в урановите мини за геноцида, който 100 години упражняват върху българския народ. Анатема.

Добави коментар

Водещи новини