СДС с позиция за АЕЦ "Белене"

  • 05 март 2019 12:08

  • 971
  • 10
СДС с позиция за АЕЦ "Белене"
©

Съюзът на демократичните сили е обезпокоен от поредното извеждане на темата за АЕЦ „Белене“ като национален приоритет на България.

Това се казва в официалана позиция на СДС разпространена до медиите, която публикуваме без редакторска намеса.

"Винаги, когато български и руски държавници се срещнат на територията на едната от двете държави, темата за втората атомна електроцентрала се поставя на масата на преговорите.

Тя е постоянната дългогодишна енергийна „дъвка“, от която досега налице имаме само едно твърде скъпо оборудване и допълнителни разходи, надхвърлящи вече 3 млрд.евро.

Вчера и руският, и българският премиер заявиха, че проектът има бъдеще.

Ние, от СДС, за пореден път казваме, че АЕЦ „Белене“ не само няма бъдеще, но и няма да бъде реализиран.

СДС има ясна, последователна и категорична позиция против изграждането на АЕЦ на площадката на Белене , защото:

1. След проучване на терена от БАН от началото на 90-те години на миналия век беше установено, че площадката се намира в земетръсен район, разломната плоча е различна от тази в Козлодуй и изграждането на опасен обект, какъвто е АЕЦ, е рисково не само за България, но и за целия регион.

Тогава срещу АЕЦ“Белене“ се противопоставиха политици от всички цветове, в това число и знакови имена от БСП, като част от тях дори инициираха подписка срещу проекта. Години по-късно, отново политици от всякакви цветове, най-вече от БСП, се опитват да ни убедят, че зоната вече не е земетръсна и проектът е рентабилен.

2. Не е ясно как ще бъде решен въпросът за съхранение на отработеното гориво. Съгласно изискванията на ЕС, страна с АЕЦ трябва да съхранява отпадъците в специални хранилища. Коя община ще се съгласи да приеме тези отпадъци, как ще убеди населението, че са безопасни, при положение, че дори и депа за сметища вдигат на бунт цели райони?

3. Мощностите ни към настоящия момент са предостатъчни за нуждите на България, някои от тях не работят и са студен резерв. А част от произведената електроенергия се изнася и често пъти навън се продава на по-ниски цени, отколкото на българските потребители.

4. Българската икономика е най-енергоемката в ЕС. Ние трябва да работим за намаляване на разходите за електроенергия в бита и производството, а не да увеличаваме производствените мощности.

5. Ефективността на АЕЦ „Белене“ не е доказана. И не е вярно, че ще се построи за кратко време, вероятно това ще отнеме едно десетилетие.

6. Според анализ на банка HSBС, крайната цена ще бъде 10 млрд. 353 млн.евро. Това ще доведе до цена 75 евро/МВ час, което ще оскъпи значително електоренергията за българските граждани и фирми.

7. Закупеното вече оборудване може да бъде инсталирано на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ , която отговаря на всички изисквания, не е земетръсна, има изградена подвързваща инфраструктура, с която ще се спестят 2-3 млрд. лева.

8. АЕЦ „Белене“ ще направи българския енергиен сектор изцяло зависим от руските суровини ( нефт, газ, ядрено гориво).

Ние сме за диверсификация и за ускорено развитие на енергетика, базирана на възобновяеми енергийни източници.

Като отчитаме горепосочените аргументи, от СДС отново настояваме, че АЕЦ „Белене“ е нефективен, ненужен и най-вече опасен за страната ни и региона проект, който управляващите използват за политически цели.

Изграждането на втората атомна електроцентрала не защитава българските национални интереси, а обслужва чужди икономически и геополитически проекти.

Построяването на АЕЦ „Белене“ означава драстично повишаване на цената на електроенергията за българските граждани".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
971 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Гошко

2019.03.05 | 17:48

10

Жалки недоносени комунистически копелета вие сте се родили вчера и не знаете кой подписа и кой закри блоковете в аец но е вярно че циганина Костов подари България на комунистите но той е зависим от дс както и други като Г. Марков Спас Гърневски и други комунистически изчадия така че не пишете глупости жалки комунистически слуги.

ПИТАМ?

2019.03.05 | 15:01

8

Я да ви попитам вас, безр0дни п0миярчета,
Прогнозната цена от 75 евро/МВ час(14,5 стотинки за КВ час) , ДАЛИ Е ПО ВИСОКА ОТ ЦЕНАТА НА ЕЛ-ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ(до 80 стотинки за КВ час) ИЛИ ОТ ЦЕНИТЕ НА ВАШИТЕ „Б.Р.А.Т.С.К.И, К.Р.А.В.А.Р.С.К.И“ Т0ПЛ0ЦЕНТРАЛИ?

Развивайте си ускорено енергетика, базирана на възобновяеми енергийни източници, НО Я ПРОДАВАЙТЕ НА КОНКУРЕНТНИ ЦЕНИ, както в Германия!

п.с.

2019.03.05 | 15:02

9

ЗАЩО, ПР0ДАЖНИЦИ КАТО ВАС, Н.А.Р.Я.З.А.Х.А 4(ЧЕТИРИ) Б.Л.О.К.А ОТ А.Е.Ц. К0ЗЛ0ДУЙ ЗА СКРАП, КОГАТО ПРОИЗВЕЖДАХА ЕЛ-ЕНЕРГИЯ ЗА 4 ДО 8 СТОТИНКИ ЗА КВ час?

Народът

2019.03.05 | 14:25

7

Един файтон люспи се опитват да пречат на България.Краварски дупелизци и Соросоидна
Паплач - нямате право да давате акъл. Беж при краварите , от предатели нямаме нужда.

българин

2019.03.05 | 14:12

6

Много са прави СДС-Ай дуците !
В Белене не бива да се изгражда АЕЦ, а голям затворнически комплекс по европейските стандарти,в който да бъдат въдворени доживотно около 4000 СДС-айдуци,начело с ДрагалЪвският,които окрадоха народа, продадоха Родината и изкормиха Държавата!
Анатема,Ай дуци!

Ваща мм..,Джендърска!

2019.03.05 | 14:08

5

Марш обратно на политическото Бунище,мили,родни Ай дуци !

Стоян

2019.03.05 | 14:07

4

Опа,знаем им приоритети на десните.Оставаше и да не скочат...

ХанкоБрат

2019.03.05 | 13:50

3

Яяяя турските партийни членове си заработват заплатките.

2019.03.05 | 13:24

2

Вие отдавна сте на политическото бунище и нямате думата !!

асд

2019.03.05 | 12:50

1

стига с тия простотии, възобновяеми източници, зелената енергия е с лошо качество и е 10 пъти по скъпа. най ефтината енергия и чиста е атомната. стига лъжи, видяхме колко е наше времето, докарахте ни до просешка тояга. върнахте ни в средновековието.

Добави коментар

Водещи новини