Ева Майдел: Улесняваме механизма за рекламация при он-лайн покупки

22 февруари 2019 11:08

Ева Майдел: Улесняваме механизма за рекламация при он-лайн покупки
© ГЕРБ
351 2

„Според новите мерки, които гласувахме, ако потребителят е закупил цифрово съдържание онлайн (игри, софтуер, облачни услуги) и забележи дефект, той ще може да избира дали продуктът да бъде заменен, поправен без допълнително заплащане или да получи парите си обратно”.

Това обясни евродепутатът Ева Майдел, която е докладчик за групата на ЕНП по Директивата за продажба на цифрово съдържание, приета заедно с Директивата за продажба на стоки онлайн в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. След драстичното намаляване на таксите за трансграничните парични преводи от миналата седмица това е следващ успех в подобяването на защитата на потребителите - този път в дигиталната среда.

Новите мерки засягат много активни българи, които все повече пазаруват он-лайн. А по данни на Европейската комисия седем от всеки десет български потребители на игри, музика, антивирусни програми и облачни услуги поне веднъж са имали проблем с качеството на услугата.

„В аналоговия свят знаем, че като се повреди хладилникът, докато е в гаранционен период, то имаме правото на рекламация. В дигиталния свят обаче това не е точно така. Работихме за хармонизиране на правилата така, че да няма значение дали потребителят закупува услуга или стока по интернет или в магазин, като целта е да улесним максимално механизма за рекламация. Потребителското доверие нараства, когато има ясни правила как хората да търсят правата си”, отбеляза Ева Майдел.

Споразумението цели хармонизираните правила да понижат и разходите на търговците, като ги насърчи да разширяват дейността си зад граница. В същото време им се спестява ресурс, който в момента отделят да се запознават с различията в договорното право на отделните страни от ЕС, в които желаят да предлагат своите продукти.

Филип Епитропов
351 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.02.22 | 17:56

2

Голям праз

2019.02.22 | 17:55

1

Протежето на тъпия физкултурник Цвъки !!

Добави коментар

Водещи новини