Ева Майдел: Приближаваме се към пълното премахване на двойните стандарти

22 януари 2019 12:21

Ева Майдел: Приближаваме се към пълното премахване на двойните стандарти
© ПП ГЕРБ
1161 2

В Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите направихме крачка напред към премахването на двойните стандарти. Новите правила за защита на потребителите целят да предотвратят практиките за продаване на продукти в ЕС като идентични, когато има различия в състава им.

Това заяви българският евродепутат Ева Майдел непосредствено след гласуването на новите разпоредби за модернизиране на защитата на потребителите, което се състоя във вторник, 22 януари 2019 г. в Брюксел.

„Информирането на потребителите, чрез опаковката, описанието или рекламата, че даден продукт е идентичен с друг продаван в друга държава членка, когато има ясни разлики в състава, ще бъде забранено.  Когато са налице обаче национални законодателни изисквания за ползване на местна суровина, разлики в състава са допустими. Например, ако доматено пюре, което се произвежда в Гърция за износ, трябва да се прави с 20% гръцки домати, тогава естествено, дометеното пюре на същата марка, но произведено в Италия, ще се различава по състав. Такива разлики обаче трябва да са доказуеми и посочени на опаковката”, разясни още Ева Майдел, съобщиха от ПП ГЕРБ.

В допълнение, новите правила за защита на потребителите предоставят повече прозрачност при онлайн пазаруването. Подреждането на резултатите и видимостта на дадени продукти в дигиталната среда зависи от коментарите, рейтинга и това дали дадената компания плаща за по-добро позициониране. Комисията по вътрешен пазар, призовава този тип информация да е видима за потребителите.

Гласуваната позицията на Комисията по вътрешен пазар следва да бъде утвърдена в пленарна зала и да се пристъпи към преговори с ресорните министри в Съвета на ЕС.

Радина Лазарова
1161 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.01.22 | 13:36

120819

Приближава ме се !! ХА ХА ХА Колко още ще драпате защото ЕС не ни бръсне за нищо . Не сте ли го разбрали още ?

2019.01.22 | 13:33

120817

ОЛЕЛЕ пак тая ли - протежето на тъпия физкултурник ли кръстницата на дъщерите му.

Добави коментар

Водещи новини