Цветан Цанински: БСП избягаха от парламента по руска заповед, за да не гласуват влизането на Македония в НАТО

  • 21 февруари 2019 11:03

  • 1282
  • 5
Цветан Цанински: БСП избягаха от парламента по руска заповед, за да не гласуват влизането на Македония в НАТО
© Булфото (архив)

Цветан Цанински е председател на Съюза на репресираните в Шумен, преживял е кървавия режим на БКП.

Днес е на преклонна възраст, но продължава да бъде политически активен и да вярва, че демокрацията и свободната воля нямат алтернатива. Цанински даде интервю за faktor.bg, в което говори за бунта на Нинова срещу парламента, за руските политики рещу България и Балканите, защо БСП не успя да стане истинска социалдемократичсека формация, за неслучилата се лустрация и декомунизация.

- Г-н Цанински, оправдавате ли решението на БСП да напусне парламента, преференцията вече не стои като проблем, но социалистите отказват да се върнат в пленарната зала. Дали нямат някакъв скрит задкулисен мотив?

- С този отчаян ход – да напуснат парламента, БСП за пореден път доказаха, че са една антидемократична партия. Във всяка нормална и цивилизована страна именно парламентът е мястото, където се защитават политики, тези, отстояват се интересите на избиратели. Всичко друго е партизанщина. Но БСП, които са достоен наследник на БКП, не са научили реално нищо ново, предпочитат нелегалната борба, вместо законно посочения от конституцията парламентарен ред. Поведението им е провокация към парламентаризма, но и своеобразна форма на рекет. Действат непочтено и некоректно, но това е техният стил. Първоначално мислех, че наистина заради промяната в изборното законодателство са предприели тези партизански действия, но след вчерашното заседание в Народното събрание вече съм категоричен, че решението им за бойкот на парламента е поръчано от Кремъл. Те отказаха демонстративно да ратифицират договора за присъединяването на Северна Македония към НАТО.  Така сами се осветиха, че преференциите бяха претекст и алиби, за да не бъдат в сряда в пленарна зала. Изпълняват поръчката на Москва да продължават да дестабилизират Балканите и да ги превръщат в огнище на напрежение. Всички българи трябва да разберат тази истина. Всъщност, цяло чудо щеше да бъде, ако бяха подкрепили членството на съседите в НАТО. Реално БСП продължава мръсната коминтерновска политика на БКП по отношение на Македония. Те носят най-голямата вина за отделянето й от България и предаването и в лапите на титова Югославия. А днес искат македонците да останат навеки в сръбско-руската орбита. 

- Вече сме в предизборна ситуация, БСП внушават, че са готови за властта, кълнат се, че ще спечелят европейските избори и ще предизвикат пресрочен вот за Народно събрание, вие като син на убит от комунистите без съд и присъда вярвате ли им?

- Как да вярвам на измамници, които не положиха дори елементарни усилия да  изглеждат поне като социалдемократи. Партията, която ръководи Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за си е просто един опасен необолшевишки мутант, който продължава да злоупотребява със страховете и мечтите на хората. Комунизмът е утопия, защото противоречи на основния закон на Всевишния - че всяка личност е неповторима и уникална.  Пръстите на ръката равнили са? Но могат да станат по два начина – чрез демагогия, като ги свием до под палеца или чрез насилие, като ги отрежем и изравним по палеца. Следователно една утопична идея може да стане реалност само по пътя на демагогията и насилието. Комунизъм и социализъм, за какъвто проповядват от БСП никога не е имало и няма да има. Страшното е, че днес в БСП са внуците и децата на комунистическата номенклатура, а те се оказват по-задръстени, но и по-нахъсани за власт на всяка цена. За това са и по-опасни, а обществото трябва да е бдително, защото вълкът не е сменил нрава си. Станал е даже по-хищен.

- Защо БСП, която преди 30 години уж тръгна по пътя на промяната, не успя да се превърне в нормална европейска левица, а напротив – сталинизира се?

- Проблемът е, че решиха чрез измама да заблудят българите, европейците, света. Целта никога не им е била да станат социалдемократи, а зад фасадата БСП да съхранят античовешкия комунизъм. За съжаление така подведоха много хора, подведоха и Партията на европейските социалисти, която ги прие за свой член. Но реално БСП беше нереформирана партия и днес ясно се вижда, че вместо по важни международни теми да са в синхрон с европейските социалисти, те имат тяхна опозиция, която изпълнява кремълски поръчки. Такова е поведението им по отношение на анексията на Крим, за Истанбулската конвенция, та даже не крият, че подкрепят диктатора Мадуро. Социалдемокрацията в България си отиде още  с Димитър Благоев, тя бе унищожена и смазана още през 20-те години на миналия век от болшевика тиранин Георги Димитров. Днес БСП цинично се пише за столетница, но реално трябва да брои живота си след 1924 година. Единственият талант на комунистите е да разделят нацията и да избиват народа в името на чужди интереси. Не мога да се сдържам от гняв като виждам, че демагозите от БСП днес пледират за социална справедливост, а точно те дадоха  тон на бандитския преход и превърнаха свободната пазарна икономика в икономически бандитизъм по руски образец. Окрадоха чрез  различни приватизации, с помощта и на сините капитала на държавата. При тях са милионерите, как тогава да са социална партия. Днес политици от БСП говорят за неравенство, атакуват управляващите от ГЕРБ за това, но то неравенството беше посято още при комунизма и затвърдено в годините на прехода. Днес богата е само комунистическата върхушка и наследниците им, които цинично трансформираха политическата власт в икономическа и финансова. Проблемът е, че голяма част от българите не успяха за 30 години да проумеят подмолната  политика на БКП-БСП, народът залита по някаква носталгия по соца, не харесва пазарните принципи, защото  от капитализма и промяната го отвратиха точно новите комунисти – фалшиви и бездарни капиталисти.

- Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за я представяха като политик, който не е обременен от БКП, но днес е ярък бранител на миналото, прокарващ политика на реживковизация?

-  Нинова има някакъв комплекс към комунизма и заради това непрекъснато гледа да се доказва пред старата номенклатура, пред ДС, пред Москва. Тя все още не е дала публично обяснение, как от номенклатура и приватизатор при СДС, стигна до лидер в БСП. Тя е тип политически хамелеон, прониква навсякъде, с всички става ортак само и само да запази икономическата си власт и влияние. Затова я избраха кукловодите в БСП, освен това ренегатите винаги са по-лесно управляеми.

- Провеждането на лустрация и декомунизация можеха ли да променят българския преход?

- И лустрацията и декомунизацията в наши условия са някакъв вид утопия. Те са добър инструмент за промяна на една система, но тук нямаше как да се случат. Днес си даваме ясната сметка, че основната част от синия елит, който се появи след 10-ти ноември 1989 г., бе инфилтриран и зависим от БКП и ДС. Опозицията след падането на Живков се оказа прогнила. Убеден съм, че сините лидери умишлено никога не са искали да проведат лустрация, да отворят досиетата на ДС. Но Полша и Чехия не избраха този път на мимикрия. Брат ми отдавна живее в Полша и там няма давност за престъпленията на комунизма. А у нас няма нито един осъден от престъпниците и номенклатура на БКП и ДС. Напротив – точно те днес лапат големи пенсии, а жертвите им продължават да мизерстват.

- Наскоро президентът Радев отчете две години от мандата си – успя ли да се наложи като обединител на нацията?

- Отначало харесвах Радев, защото бе човек извън партийната кохорта, уж американски възпитаник... Но днес съм силно разочарован от него. Какъв генерал е, след като се остави да стане маша на Нинова и руски интереси. Може да е ас в небето, но като политик е нула - разединява нацията, противопоставя я, не се държи като президент, а като болшевишки агитатор. Разочарова ме и с безродното си поведение към жертвите на комунизма. Писах му две остри писма на тази тема, но не ми отговори, държи се като комунистически диктатор. Сега ще му пиша ново писмо и ще го призова да си подаде оставката, ако има все още малко генералска и войнска чест.

-  30 години след падането на комунизма, дочакахте ли справедливост за невинните жертви?

- Не и това е най-голямата ми болка. Баща ми беше царски офицер, изхвърлиха го от армията, а на 3 октомври 1952 година го убиха в следствения арест в София, без съд и присъда. Майка ми от преподавател във френския лицей във Варна я превърнаха в чистачка. С братята ми гледахме как да оцелеем в годините на червения терор. Такава е била съдбата и на хиляди български семейства. След падането на комунизма не сме искали никакъв реванш, а само истината и едно човешко разкаяние. Но комунистите и наследниците им не са способни на човещина, не се разкаяха, а дори днес става все по-агресивни и нагли и са готови отново да тероризират българи в името на кремълските си господари. А сляпото русофилство е най-голямата утопия за народа - те не са истински русофили, а съветофили и путинофили, тоест безродници. За руския човек аз съм русофил, но за болшевишките негодници мога да бъда единствено ултра русофоб. И все пак вярвам и усещам, че въпреки всичките залитания, дълбоко в душата си българинът не вярва на БКП-БСП и няма да им даде властта.

Последвайте канала на

Novini.bg
1282 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Cпopeд koминтepнa имaлo мakeдoнcka нapoднocт

2019.02.21 | 11:45

1

и мakeдoнckи eзиk. Okaзa ce чe нe билo тaka, cпopeд CAЩ, EC и тyзeмнaтa aдминиcтpaция в Бългapия имaмe ceвepнoмakeдoнcka нapoднocт и ceвepнoмakeдoнckи eзиk! Въпpoc: Koи глacyвaxa eдинoдyшнo зa пpeдaтeлcтвoтo cпpямo бългapckият нapoд и бългapитe ocтaнaли извън пpeдeлитe нa гpaницитe ни?!

2019.02.21 | 12:21

2

Това е абсолютната истина за комунизма. Свалям ти шапка г-н. Цанински. Трябва да има повече такива хора, които да разказват на младите за мракобесието на комунизма.

боби

2019.02.21 | 13:10

3

Всякакви идиоти дрънкалки!

AUT

2019.02.22 | 09:15

4

БРАВО НА Г- Н Ц.ЦАНИНСКИ !!!
АЗ МУ ВЯРВАМ , ЧЕ КАЗВА САМАТА ИСТИНА !!!
БЪЛГАРИ , ВЗЕМЕТЕ СИ ПОУКА ПРЕДИ ДА ГЛАСУВАТЕ !!!!!

XXXXX

2019.02.22 | 09:24

5

БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !!!!
АМИН .

Добави коментар

Водещи новини