Румен Радев: Иновативността е отражение на националните амбиции за бъдещето (снимки)

  • 08 февруари 2019 15:57

  • 580
  • 9
Румен Радев: Иновативността е отражение на националните амбиции за бъдещето (снимки)
© Пресцентър Президентство

Иновативността е отражение на националните амбиции за бъдещето, на ефективното взаимодействие между администрацията, бизнеса, науката и образованието във всяка държава, каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на "Дондуков" 2, където беше домакин на церемонията по отличаване на победителите в Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината" за издания 2018, 2017 и 2016 година с марката "Високи постижения в иновациите".

Териториалното разпределение на иновациите в една държава е критерий и за хармоничното развитие на регионите, радвам се, че днес има фирми от различни краища на България, каза Радев пред присъстващите.

Иновативността е най-ефективният механизъм за постигане на висок и устойчив икономически растеж, а за това една държава трябва да има точно хора като вас - с отворен ум, критично мислене, борбеност да отстояват идеите си, каза президентът.

Държавният глава посочи също, че българските иновации имат и своите сериозни предизвикателства. Разходите за научноизследователска и развойна дейност са далече от средноевропейското равнище - 1,5 процента от БВП. И въпреки многото години и програми, в които това число се залага, то все още остава далеч от реализацията. Виждаме резултатите, България все още е в групата на "плахите иноватори" на европейската иновационна карта. Делим по тези критерии последно място с Румъния.

Затова и съвкупният иновационен продукт е все още далече под нашите възможности и желания. Това разкрива и една институционална недостатъчност като реализация на политиките в тази област, коментира Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на

Президентът обаче е оптимист, защото все повече млади хора и фирми залагат на иновациите. Радев отбеляза също, че сериозни иновации в една държава няма как да стават без научен обмен и международно сътрудничество и благодари на международните партньори в лицето на присъстващи посланици, че с тяхна подкрепа иновационната дейност в България продължава да се развива.

Да, държавата е длъжник - основно имаме инвестиции от самия бизнес, от чужди партньори, но тя трябва да отдаде значимото на българския иноватор, каза президентът Радев. Той е сигурен, че това ще стане, "защото вече няма как да се развиваме и да се мерим с другите държави, ако не го направим". Имаме традиции, имаме на какво да заложим в много области, но ще подчертая само едно - нашият най-голям капитал това са нашите млади хора, каза Радев, който поздрави отличените.

Националният конкурс "Иновативно предприятие на годината" се организира от фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Enterprise Europe Network - България, и се прави под патронажа на държавния глава. Марката "Високи постижения в иновациите" е знак за иновативност, с който се отличават върхови постижения, въздействие и ефективност на авангардни иновации, разработени от български предприятия.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
580 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
gencho

2019.02.09 | 10:22

9

Vie kakav djal imate dr. Prezident v razvitieto na balgarskata ikonomika,neprekasnato chulite Balgaria i pravitelsvoto,taka kakto vi narezdat ot Iztok,stavate i ljagate s chuli srestu Borisov,ste ogranichen i ste naj-goljamata opasnost za Balgaria.

zico

2019.02.08 | 21:43

8

Gospodin Radev ,vie ne ste president na BULGARIJA ,a ruska marjonetka.Otnosno bulgarskata armija kojato e spasjavala Bulgarija ,a ne polititsite.........Vie nikoga ne ste sluzili v takava edna....Vie Gospodin prezident iskate ruska ili venezuelska demokrazia ,bulgarite ne zelajat takava.

Тук

2019.02.08 | 19:35

7

Много умен тоя! Бре бре какви светли мисли. А буля му няма ли да се включи? И тя много умна! Еййй какви хора! Не човеци, а желязо!
Браво!

Умник Гюро

2019.02.08 | 17:51

5

Най-голямата иновация на българския народ бе: да избере за президент един тъп Фатмак. Много скъпо ни струва тази болшевишка тъпотия.

оня с коня

2019.02.08 | 18:35

6

Бог помогна да изберем най-добрият кандидат. Румен Радев е мъж на място, смел и отговорен човек. Повръща ми се от такива платени драскачи.

inovacii

2019.02.08 | 17:12

4

За иновация може да се брои финансирането на терористични организации чрез контрабандни български цигари.Ето това е бизнес.Станахме прочути.Хулещите Румен Радев поддръжници на традициите в българската контрабанда нямат шанс.

треторазряден партиен секретар

2019.02.08 | 16:33

3

Каунообразна ряпа с вкус на чесън -- нещо като манджа с грозде , нещо като нищо на света .

бай Симо

2019.02.08 | 16:23

1

Нагъл и простоват комунист!!!

ее

2019.02.08 | 16:29

2

с една дума фатмак....

Добави коментар

Водещи новини