Екатерина Захариева: Европа се завърна на Балканите

  • 12 ноември 2018 10:22

  • 573
  • 0
Екатерина Захариева: Европа се завърна на Балканите
© МВнР

В основата на всички натрупани проблеми в страните от Западните Балкани е образованието. Това заяни министърът на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по време на конференция ,,В търсене на съгласувана сигурност за растеж и просперитет: Стълб за стабилността в Европа''.

„Считам, че Европа се завърна на Балканите в последната година, година и малко, защото ЕС осъзна, че без стабилни, проспериращи и мирни Балкани няма как европейският проект да бъде такъв – сигурен, стабилен и проспериращ. Съвсем наскоро Институтът на ЕС за проучванията по сигурността набеляза шест тренда на Западните Балкани – намаляване на населението, висока безработица, слаби институции, етноцентризъм и оспорване на държавността, остаряло и ненадеждно образование и много висока младежка безработица (средно около 60% за шестте държави). Но както бизнесът много добре знае, всяко предизвикателство би могло да бъде и възможност. И в зависимост от това, кой път ще поемем, всеки един от тези трендове може да бъде възможност за развитие на Западните Балкани“, поясни Захариева.

Снимка: МВнР

Тя цитира проучване, според което във всяка една от шестте страни населението през следващите 10 години ще се свие с 10%.

,,И това се засилва и от фактора емиграция – както на ниско, така и на високо квалифицирани кадри и преди всичко на младите хора. А емиграцията се подхранва и от високата безработица и от несигурността дали страни от Западните Балкани ще влязат в ЕС'', каза още външният министър.

Захариева посочи, че не малко предизвикателство в региона са и все още неподкрепените институции и силния етноцентризъм и национализъм.

„И ако за България беше цел и при това успешна да преодолее натрупаното напрежение в част от страните от Западните Балкани, то все още не трябва да крием проблемите – съществуват нерешени гранични въпроси, все още не е ясно как ще продължи диалогът между Белград и Прищина, все още трябва да приключи процедурата за името на Македония. И съм убедена, че в основата на всички тези натрупани проблеми е образованието. Образованието не само за поуките от историята, които да ни помогнат наистина да се примирим в сърцата си на Балканите, но и образованието като фактор за преодоляване на безработицата, за икономически ръст и за задържане на младото население“, посочи още тя.

Снимка: МВнР

Външният министър посочи, че много важна предпоставка за решаването на проблемите на Балканите е и свързаността – не само чисто физическа, но и между бизнеса и хората.

„Трябва да работим и за това, да подобрим сътрудничеството си в областта на отбраната, радикалния ислям, организираната престъпност“, коментира още Захариева. „Ако бизнесът и хората са свързани, ние, политиците, нямаме друг избор – трябва да бъдем заедно и ще бъдем длъжни да преодолеем всички различния, натрупани от миналото“, завърши външният министър.

Последвайте канала на

Владимир Василев
573 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини