Султанка Петрова: Винаги съм казвала – подкрепяла съм и ще подкрепям хората с увреждания

  • 23 октомври 2018 21:40

  • 2930
  • 6
Султанка Петрова: Винаги съм казвала – подкрепяла съм и ще подкрепям хората с увреждания
© Кадър - Канал 3

Всеки един човек има право да изказва своето мнение. Ние живеем в свободна и демократична държава – ние сами трябва да определяме своите възгледи. Аз винаги съм казвала – подкрепяла съм и ще подкрепям хората с увреждания, семействата, децата, възрастните хора. Защото това е било приоритет в моята работа и ще продължа да работя в тази насока.

Това каза в предаването „Денят на живо” по Канал 3 зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова по повод протестите на родителите на деца с увреждания, сблъсъка им с вицепремиера Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 и неговото изказване, че те са група „кресливи жени” с „уж болни деца”. Петрова е зам.-министър именно от квотата на „Обединени патриоти” и по-точно от тази на ВМРО.

Темата в предаването бе демографските проблеми в страната, за които отговаря и Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 като вицепремиер. Гост в студиото бе зам.-деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет Георги Бърдаров, който преди дни изнесе данни, че страната ни губи почти 1,5 милиона души от населението си за периода 2001-2030 г. Според изследването до 12 години населението на България ще се концентрира изключително в 6 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. 

„Излязоха много спекулативни трактовки на нашия анализ. Прогнозата е на колежката Надежда Илиева, която е изключително добър прогностик, и аз абсолютно заставам зад това, че е обективна прогнозата. Не виждам и защо има изненадани, защото това е световна тенденция – миграцията село – град, известен и като новото велико преселение на народите. Има държави като Белгия, където градското население е над 90 процента. При нас проблемът по-скоро е, че тези градове се превръщат като държави в държавата, като анклави и обезлюдяването и депопулацията нарушават системата. Защото, за да функционира нормално, трябва да има баланс между отделните елементи. Но иначе това е част от световните процеси. Нормален за развитите държави, нормален и за България”, коментира Бърдаров. 

„България наистина е изправена пред много предизвикателства. Но за мен най-голямото предизвикателство е именно демографската криза”, обяви Султанка Петрова, която отговаря за демографията в социалното министерство.

„Но тази криза не е от вчера. Трябва да се върнем по-назад. Защото демографската политика е хоризонтална политика и ако днес ние предприемем някакви мерки, то ние може да очакваме позитивни резултати след 15-20 години. Ако днес демографската ситуация е толкова тежка, нека видим преди 15-20 как политиците са неглижирали този проблем. Кой разреши да напускат младите и квалифицирани хора. Да, отвори се пазара, но ако имаше механизми да задържаме тези млади хора, нямаше днес да говорим колко ни е ниска раждаемостта, колко млади хора напускат. Защото днес точно тези хора днес са в детеродна възраст. Тези демографски показатели днес са следствие на безхаберието на политиците от началото на прехода. Едва в последните 5-6 години започна да се говори за демографски проблеми. И наистина това са глобални проблеми, които се наблюдават в цяла Европа.

И трябва да отбележим, че преди няколко години от ООН обявиха България за уникална страна по отношение на демографията, защото за 15 години са я напуснали 1 милион души. И даваха пример как без война, без природни катаклизми, ние сме загубили толкова хора. Този процес започна през ’90-те години”, категорична бе зам.-министърката.

„В развития свят тези процеси започнаха още през 60-те години, когато започна драстично застаряване на населението в Европа и намаляване на репродуктивните нагласи. Това са естествени процеси – повишава се нивото на образование, начинът на живот, който живеем, ценностната ни система – не можем да очакваме хората да живеят в 21 век с всичките му особености, възможност и изисквания, а да мислят и да се репродуцират като в 18 век. Това е несериозно. България няма ниска раждаемост, България има нормална раждаемост за европейска държава на този си етап от развитието и съизмеримо с другите европейски държави. Но България има най-високата смъртност в Европа. Има общини, в които смъртността надхвърля 30 промила. Такава смъртност имат територии, в които има военни конфликти или болестни пандемии”, каза доц. Бърдаров.

„Причините за това са комплексни. Ние започнахме да разработваме регионални демографски политики. Първата община, която посетихме беше Видин. И най-силно впечатление ни направи липсата на общност, липсата на координация и комуникация между институциите, между общините. Очакването някой друг да дойде нещо друг да направи. Пълната демотивация на хората”, изтъкна зам.-социалният министър.

„Това е нашето голямо желание - да мотивираме кметовете и да бъдем много по-активни по всички политики, които се водят в държавата и най-вече в демографската политика. Защото тази комуникация на тези места, която според нас е прекъсната, би могла да развие изключително много политиките по заетост, политиките, свързани със социалните услуги, здравеопазване, образование. Не може в най-бедната община, не само в България, а и в ЕС, Бойница, там да няма абсолютно никаква коориднация и между институции, и между съседни общини. Има един техникум, където се обучават около 1000 деца в момента. И децата завършват като мениджъри. А това е селскостопански район”, добави Петрова.

„Отговорността не може да бъде само на държавата. Не всичко в живота е само пари. Тук трябва да има отговорност, трябва да има и желание тези хора да работят заедно и наистина да се развиват структури, които са в полза на обществото”, категорична бе тя.     

Има ли възможност броят на ромите да стане по-голям от този на българите в страната. „Конкретно за ромското население прогнозата е до 2050 г. Официалната бройка на ромите в момента е 325 000 души. Което е 4,4 процента от населението на България. Но те имат преферирано етническо самосъзнание и те често се определят или като българи, ако са християни, или като турци, ако са мюсюлмани. Така че реалната им бройка е между 700 000 и 800 000, а към 2050 г. реално ще бъдат 1,2-1,3 милиона души. Това не е проблем, проблемът е техният образователен статус, тъй като само 0,5 процента от тях имат висше образование, 9 процента средно образование. Това означава над 90 процента с по-ниско от средно образование, 22% неграмотни, това е проблемът. Това население ще живее на тази територия, България няма да се циганизира, но трябва да направи стъпки за промяна на образователния статус на това население и това трябва да бъде отговорна политика на цялото общество”, заяви доц.Бърдаров.

Той обясни, че не се води официална статистика за раждаемост и смъртност по етнически признак. Информацията му не е официална, но данните показват, че раждаемостта при ромското население около 2 пъти или 2,5 пъти по-висока, отколкото е средната за страната. Относно средната продължителност на живота е може би по-ниска от 5 до 7 години.

„Капсулирането и гетоизацията е съществен аспект на този проблем, но в една среда като сегашната, дегетоизацията е много трудна", обобщи доц. Бърдаров.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2930 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
БАХ ТИ ТРАВЕСТИТА

2018.10.24 | 02:38

6
Кой нормален ще си кръсти детето СУЛТАНКА:)))ТЯБВА ДА СИ МНОГО ПРОСТ И ТЪП ОКИГОФРЕН. ТАЗИ ПЪК ЩЕ ДАВА И АКЪЛ СЛЕД КАТО Е ПРАВЕНА С ТЪПОТО НА ХУ...Я А И ИЗГЛЕЖДА КАТО ТРАВЕСТИТ,
Копенхаген

2018.10.23 | 22:57

5
На гъзъ зимаш ли го

2018.10.23 | 22:40

4
Плюя си в пазвата, този урунгел да не ме среща посред нощ!
nix

2018.10.23 | 22:21

3
ехе,тая от опъване на кожата чак очите и затворили.
ббб

2018.10.23 | 21:58

2
вазелинка....

2018.10.23 | 21:51

1
Колко е вбабичосана! Леле, мале...

Добави коментар

Водещи новини