Над 1 500 украински граждани от началото на годината са придобили български паспорт

  • 04 октомври 2018 15:23

  • 3455
  • 1
Над 1 500 украински граждани от началото на годината са придобили български паспорт
© Булфото (архив)

Над 1 500 украински граждани от началото на годината са придобили български паспорт, съобщи вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова на среща с кметове на български села от Болградски район в културния дом на с. Бановка, Украйна. Тя очаква до края на годината този брой да се удвои.

До края на тази година ще има промени в българското законодателство, които целят да ускорят процедурата за получаване на българско гражданство, да не се чака толкова и да бъде по-лесен достъпът при подаване на документите, посочи Йотова. Тя отбеляза, че улеснението е особено в полза на децата от български произход. Увеличена е и квотата за студенти от Украйна, която до миналата година е била 260 човека. За учебната 2018-19 г. броят студенти от Украйна, основно бесарабски българи, вече е 430, съобщи Йотова.

Кметът на село Бабата Петър Добрев повдигна въпроса за процедурата за получаване на българско гражданство. Той отбеляза, че много българи от Бесарабия искат да живеят в България, но по-лесно се взимало румънско гражданство. Гордеем се, че 200 години сме запазили българщината тук, защото живяхме консервирани в селата, посочи Добрев, но изрази притеснения как ще съхранят българското занапред в новите условия на глобализация. Други кметове се оплакаха, че тук нямат достъп до българска телевизия.

Вицепрезидентът обеща също да говори с просветния министър за опреснителни курсове за учителите по български език в Бесарабия.

По-късно Илияна Йотова посети с. Криничное, където беше посрещната с български песни и хора от децата в селото.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3455 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2018.10.04 | 15:29

1
Незабавно да се изпомпи язовир Копринка и да се разкрие древната Одриска Тракийска столица Севтополис. Да се потърси съдебна отговорност от БКП/БСП за потъпкването на този велик, древен, тракийско-български символ-паметник!

Добави коментар

Водещи новини