Илияна Йотова: Крайно време е политиката ни за българите в чужбина да бъде национален приоритет (снимки)

  • 03 октомври 2018 15:54

  • 3299
  • 3
Илияна Йотова: Крайно време е политиката ни за българите в чужбина да бъде национален приоритет (снимки)
© Пресцентър Президентство

Българската държава трябва да настоява пред украинските власти за развитието на региона на Южна Украйна, на местата, населени предимно с етнически българи. България трябва да поставя тези въпроси на всички нива. Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , след посещението си в селата Задунаевка и Бабата, съобщиха от президентския прессекретариат.

Вицепрезидентът е категорична, че е необходим нов тип политика за българските общности зад граница. Тя не може да се ограничава само до читалищната дейност и съхранението на обичаите и традициите. XXI век изисква много повече. Необходими са повече възможности за общи проекти, за български инвестиции в тези региони. Българската държава трябва да привлича тези млади хора да учат и да придобият професионален опит в родината на техните деди, отбеляза Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът заяви, че българската държава се е отдръпнала от българските общности зад граница. Обичаме да говорим какви големи родолюбци са, как трябва да се поддържа българското самосъзнание, но на практика правим много малко за нашите сънародници, особено в сравнение с това, което правят Полша и Румъния. Крайно време е политиката ни за българите зад граница да бъде национален приоритет, изтъкна Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

По думите на вицепрезидента като говорим с Украйна за общото ни бъдеще в Европа, трябва да изясним отношенията помежду си, поставяйки въпросите, които вълнуват сънародниците ни. С протоколни срещи и потупване по рамото не се прави политика, отбеляза Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Голяма бедност и липса на инфраструктура – това видя вицепрезидентът при посещението си в селата Задунаевка и Бабата. Сякаш това са забравени от бога места. Липсата на перспектива прогонва младите и активни хора и това ще доведе до тотално обезлюдяване. Децата стават все по-малко. През тази учебна година в първи клас в училището в Задунаевка има само 14 деца, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Представителите на българската общност споделиха пред вицепрезидента желанието си да се създаде училище изцяло на български език. Затова е нужна подкрепата на българските институции. Много е важна инициативата на българските власти, особено на образователното министерство. Практиката на неделните училища е много добра, но те имат само спомагателна роля, каза Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

В Задунаевка вицепрезидентът бе посрещната с думите "Вие стъпвате по свещена земя!" и прекрасния български език на децата от училището. Тук има много история, тя не е само в границите на България, посочиха местните жители и показаха на Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , музея, който разказва за тяхното минало. Вицепрезидентът посети и къщата, където е живял Христо Ботев, докато е учителствал в Задунаевка. Имотът е закупен от българския консул в Одеса Димитър Тучков, който се опитва от няколко години да го дари на българската държава.

Много рядко съм виждала такива родолюбци, отбеляза вицепрезидентът. Най-много ме развълнуваха думите на най-възрастния човек в Задунаевка. Той каза: "Да пазите отечеството ни". Това е послание, което ще запомня за цял живот, сподели Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът разговаря и с кмета и обществеността на Заря, което е най-голямото село в региона.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3299 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2018.10.03 | 22:54

3
Рижава, комунистическа проказа. Коледна свиня.
ramstein

2018.10.03 | 18:15

2
Приоритет са грижите за всички българи!А кой къде е си е негова работа!

2018.10.03 | 16:31

1
borsuk

Добави коментар

Водещи новини