Политолог: БСП не искат да променят системата, искат да се внедрят в нея (аудио)

  • 31 юли 2018 13:14

  • 4356
  • 9
Политолог: БСП не искат да променят системата, искат да се внедрят в нея (аудио)
© Фейсбук

Политическият сезон като цяло приключва противоречиво за управляващата коалиция. Това каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов.

Напрежението в нея влезе в някакво затишие. Беше ни съобщено, че е имало разговори при премиера между коалиционните партньори в коалицията Обединени патриоти. Разрешиха споровете, постигнаха съгласие и отидоха да почиват на спокойствие. Надявам се, оставиха и държавата в по-спокойно състояние, отколкото беше преди една седмица – дали това е така, ще разберем в началото на новия парламентарен сезон наесен с програмните декларации. Искрено се надявам да изгладят противоречията помежду си, защото цялото нещо заприлича на фарс – несериозно звучи в 21 век двама вицепремиери да не могат да си говорят по телефона или по какъвто и да е друг начин да комуникират, за да избегнат тези елементарни сблъсъци в общественото пространство по важни теми. Би трябвало те да поддържат ежедневна комуникация, заяви Стефанов.

Според него с документа "Визия за България" БСП не става алтернатива на управляващата коалиция. Те не искат да променят системата, искат да се внедрят в нея и да управляват те. Искат да я запазят и да я моделират по тяхната визия, както те се изразиха в този документ. Документът е половинчат, недооформен, с повече сериозни претенции, отколкото сериозни намерения, основани на детайлно разписани неща. Патосът на Бузлуджа всъщност целеше да маскира липсата на същественост и съдържание в този документ, коментира политическият анализатор.

Видяхме едно доста противоречиво поведение на лидера на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и на лидера на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, които въпреки натрупаното напрежение между тях, в един момент се оказаха на една трибуна, плеснаха с ръце, прегърнаха се и говориха, според тях пред 60 000 души, според обективни наблюдатели пред не повече от 5000 души. Имаше и апостолски призиви – ходете, спорете, обяснете на българските граждани, че левицата е добра. Само че не става така – това нещо се случва, когато имаш какво да обясняваш. Да, има някакъв документ, който обаче никой от членовете на БСП не смятам, че разбира по същество. А и доверието, което БСП загуби драматично, по никакъв начин в момента не виждам да прави инструментални крачки да възвърне. Писането на декларации е добро начало, когато те са подплатени със съдържателни планове. БСП в момента говори едни неща, които ги говори през последните 20 години, без абсолютно никаква идея как да ги реализира на практика. Манифестите са са прекрасно нещо за политолозите, но държавата и гражданите имат нужда от практически политики, посочи Любомир Стефанов.

Гледаме поредната година, в която БСП се събира на Бузлуджа, бие се в гърдите, заявява че ще вземе властта, заяви курс към предсрочни избори, но по същество нищо не се променя, добави той.

Управляващите се държат резервирано и скептично към заявените от БСП намерения, без да усещат някаква реална опасност. Дали кабинетът ще изкара пълен мандат или не, зависи само от него. И начинът, по който БСП се структурира и се държи, и позиционирането на ДПС, и насипното състояние, което постоянно демонстрират Обединените патриоти, говорят само за едно нещо – няма алтернатива. При липсата на алтернатива единствено хората, които са на власт, могат да решат да не бъдат на власт, тъй като няма и достатъчно гневно и масово социално напрежение, което да свали управляващите без подкрепата на нито една партия. Така че на този етап не предвиждам никакви сътресения, които да заплашват правителството, освен ако то самото не реши, че има сметка да се отиде на предсрочни избори, каза още Любомир Стефанов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4356 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2018.07.31 | 13:28

2
БСП/БКП бяха и остават курви и предатели, черверасти със сръб и чук в ръце! Те са гнусни подлоги, и няма друга партия в БГ която се бори със зъби и нокти за властта както тези черверасти!
Ангел

2018.08.01 | 17:32

9
Герп ако седи още на влас България щепропадне ще дърпат още много Пари и никой нямадаможе да оправи Герп с дребно неигарае с Милиони пари Краде на Пианина кой дава една Бутилка Ракия той държи него един ден щесе напие четри години ще рови Кошчетата за Боклук
бай Хой

2018.07.31 | 16:50

5
Да, такива сме, и като едни достойни наследници на партията-майка вече я задминахме по наглост и крадливост.

2018.07.31 | 18:30

8
Да той там беше и видя, паляк

2018.07.31 | 18:15

7
Този "политолог" дори не я е почел. Гледа само да си заработи 1000 та лева. Но ЦЦ със сигурност я е проче много внимателно . След година ще я представи за своя.
Vuzmezdie

2018.07.31 | 14:45

4
В наше село ДРУГАРИТЕ ОТ БАБА ПАРТИЯ решиха да подновят местната 90-годишна председателка на БСП-БКП и сложиха една млада булка-пришълка, чието семейство местните зевзеци кръстиха "Наглите". Те тая млада булка поработи в местната поща и за кратко време я начетоха според мълвата с 8500 лева. Парите възстанови, но майка й от притеснение заболя и умря.ПАРТИЯТА ОБАЧЕ НЕ Я СМЕНИ - Е, ТЕ ТОВА Е НОВАТА ВИЗИЯ !!!!
Цоко шестоапартаментника

2018.07.31 | 16:52

6
Такива сме си, пазим традициите и цоцаме здраво от еврофондовете.

2018.07.31 | 13:38

3
Стефанов, няма значение какъв си, може да си мислиш каквото искаш.
мииии

2018.07.31 | 13:21

1
тоя явно е наясно с обстановката,т.е.червена власт през крив макарон,или казано от народа''гладна кокошка просо сънува''!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини