Илхан Кючюк в Косово и Македония: Целият ЕС има интерес от бързата интеграция на Западните Балкани

  • 24 март 2018 11:04

  • 2285
  • 4
Илхан Кючюк в Косово и Македония: Целият ЕС има интерес от бързата интеграция на Западните Балкани
© Илхан Кючюк

„Целият Европейски съюз има интерес от по-бързата интеграция на Западните Балкани“.Това заяви евродепутатът от АЛДЕ  / ДПС Илхан Кючюк, който проведе двудневно работно посещение в Косово и Македония.

В Косово Кючюк се срещна с вицепремиера и министър на външните работи Бехджет Пацоли, както и с ръководството на либералната партия на Косово и нейната младежка организация. Евродепутатът и вицепрезидент на АЛДЕ проведе среща и с представители на Алианса за ново Косово, сред които министърът на икономиката Валдрин Лука, министърът на вътрешните работи Фламур Сефай, заместник-министрите на външните работи Рейхан Вуничи и Герж Дедай, депутати и др.

„Десет години, откакто Косово обяви независимост, не е много, но най-младата държава в Европа е пълна с енергия и потенциал. Косово е независима държава и новото правителство, в което основна роля има либералната партия, започна да показва, че е намерило начин да консолидира своя суверенитет, да укрепи институциите и да поддържа мира и демокрацията. Разбира се, страната има да измине дълъг път, преди да се присъедини към евроатлантическите структури и с вицепремиера Пацоли се разбрахме да работим за визовата либерализация с ЕС като основна стъпка в тази посока.“


Снимка: Илхан Кючюк


Във втория ден от работното си посещение Илхан Кючюк посети Скопие, където разговаря с Буяр Османи, вицепремиер и министър на европейките въпроси, Зоран Шапурич, министър на административната реформа, Аднан Кяхил, министър на инвестициите, Н.Пр. Виктор Димовски, държавен секретар на Министерството на външните работи на Македония, с Горан Милевски, председател на либералната партия, която е част от управляващата коалиция и с депутати от всички политически партии.

„Трябва да поздравим правителството на Зоран Заев, че за сравнително кратко време съумя да сложи край на политическата безизходица, в която бе изпаднала Македония. Сега страната гордо крачи към НАТО и ЕС и в Брюксел този факт се оценява положително. След подписването на договора за добросъседство с България, искрено се надявам, че в най-скоро време ще видим и значим напредък относно името на страната, което ще отвори вратите на Македония за членство в ЕС. Интеграцията на Западните Балкани е в интерес както на България, така и на целия ЕС, и ние с либералните партньори в региона ще работим и занапред за осъществяването на тази кауза.“

Последвайте канала на

Десислава Станева
2285 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ха,ха,ха

2018.03.24 | 19:04

4
САМО ШИПТЪРИ ГИ КОМАНДВАТ ТАМ ВЕЧЕ. НАЛИ ГОСПОДАРЯ И ТАМ Е СЪЩИЯ.

2018.03.24 | 19:03

3
така е, требват им манафи

2018.03.24 | 19:03

2
ЦВЕТЯ И РОЗИ В СКАПАНИЯ ЕС !!!!! ХА ХА ХА !!!!

2018.03.24 | 19:02

1
И ДА БЪРЗАТЕ НЯМАТЕ НИКАКЪВ ШАНС

Добави коментар

Водещи новини