Николай Младенов: Държавите от ЕС трябва да работят в партньорство, за да се справят с кризата

  • 02 февруари 2012 18:19

  • 1104
  • 0
Николай Младенов: Държавите от ЕС трябва да работят в партньорство, за да се справят с кризата
©

Европейските държави трябва да работят активно и в партньорство, за да се справят с настоящата криза.

Това заяви външният министър Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 на среща с посланиците на страните от ЕС, акредитирани в София, на която представи приоритетите на България по време на датското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от пресцентъра на външно министерство.

Сред ключовите за България въпроси Младенов изведе многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014 - 2020 г., реформата на Общата селскостопанска и на Кохезионната политика след 2013 г. Той отново подчерта значението на присъединяването на България към шенгенското пространство.

"От изключително значение за нас е процесът на интегриране на страните от Западните Балкани да продължи като гаранция за осъществяването на необходимите икономически и политически реформи и създаване на стабилност в региона", настоя министърът. Той допълни, че успехът на Хърватия е мотивиращ фактор в процеса на разширяването на ЕС, и изрази готовност България да подкрепи съседите си в евроинтеграцията.

Младенов заяви, че България е и ще продължи да бъде активна  в политиката си на подкрепа в процеса на демократичен преход за страните от арабския свят. Като примери той посочи организираните през 2011 г. международни конференции, част от Софийската платформа – форум за споделяне на опита на страните от Централна и Източна Европа в изграждането на демократично общество и институции.

"България подготвя още инициативи, свързани с реформи в сектора по сигурността и обучение на млади политически лидери от страните на Арабската пролет", каза още външният министър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1104 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини