Румен Радев: Готови сме за диалог за транспортната свързаност с Иран

  • 28 февруари 2018 12:46

  • 1260
  • 6
Румен Радев: Готови сме за диалог за транспортната свързаност с Иран
© Прессекретариат на президента

Задълбочаването на партньорството с Иран в сферите на икономиката и енергетиката е от интерес за България, Югоизточна Европа и Европейския съюз.Готови сме за диалог за транспортната свързаност.

Това заяви днес президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на срещата си на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Иран д-р Мохаммад Джавад Зариф.

Той е на посещение в България, съобщиха от прессекретариата на президента.

„Като председател на Съвета на ЕС България ще работи за насърчаването на политическия диалог за постигане на конкретни резултати от взаимен интерес“, посочи държавният глава.

Обща бе оценката, че договореностите по Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и изпълнението от Иран на поетите ангажименти, създават нови възможности за развитие на отношенията на ЕС с Техеран, както и на традиционно добрите връзки между България и Иран.

„Готови сме за диалог за подобряване на транспортната свързаност, енергийната диверсификация и увеличаване на взаимните инвестиции, туризма и научния обмен“, заяви президентът Радев.

Развитието на информационните технологии в Иран и на фармацията с използването на нанотехнологии също разширява обхвата на потенциалното сътрудничество с България, посочи Мохаммад Джавад Зариф.

Организирането на съвместни бизнес и туристически форуми, които да насърчат контактите между деловите среди от двете държави, както и облекчаването на издаването на визи, бяха откроени като възможност за активизиране на икономическия и културен обмен.

Продължаване на международните усилия за противодействие на терористичната дейност на „Ислямска държава“ и постконфликтното възстановяване на региона на Близкия Изток, също бяха обсъдени по време на срещата. Иранският външен министър отбеляза възможността строителни компании от страната ни да участват в този процес.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1260 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Умник Гюро

2018.02.28 | 21:36

6
Румен Радев е пръв приятел на всички мракобеснически и терористични режими: Иран, Саудитска Арабия, Северна Корея и... Русия. Да живее другаря Пут.кин!
баба Гицка

2018.02.28 | 18:18

5
Тоя много почна да разбира от транспорт.Кога стана въглищар кога си изцапа гъзъ с кюмур? Май в тая работа има келепир?
bivs atakist

2018.02.28 | 18:18

4
МАЙКА ТИ ДА ИБА ПРОСТА СЕЛСКА
хора моля ви чуйте ме

2018.02.28 | 18:18

3
Този човек е национален предател ! Който работи в полза на Русия и се стреми с цената на всичко да тласне България в тази посока където средната заплата е 280 лв
ЗАЩО РАДЕВ ИМА ГОЛЕМИ ОГРОМНИ МАГАРЕШКИ УШИ ???

2018.02.28 | 18:18

2
МАЙКА ТИ ДА ИБА ПРОСТА СЕЛСКА
жалка работа

2018.02.28 | 18:18

1
Ха-ха-ха-ха -- гола вода ! И за шербет не става .

Добави коментар

Водещи новини