Джема Грозданова участва в среща на парламентарните групи от ЕНП в Брюксел

  • 04 декември 2017 18:41

  • 1486
  • 1
Джема Грозданова участва в среща на парламентарните групи от ЕНП в Брюксел
©

Председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова участва в редовната среща на върха на парламентарните групи от ЕНП в Брюксел. В Европейския парламент представители на националните парламенти обсъждаха начини за справяне с кризите, пред които сега е изправен Европейският съюз.

Срещата се провежда буквално дни преди България да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС, а Джема Грозданова очерта общите теми, по които усилено ще работи българското председателство:

 "Темите, които са на дневен ред в момента и ще бъдат и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, а именно Европейската система за отбрана, Икономическият и паричен съюз и Брекзит, ще бъдат в основата на дебата за Бъдещето на Европа. И трите теми изискват политически решения, които ще предопределят посоката на ЕС - да правим "по-малко, но по-ефективно" или да продължим както до сега", каза Грозданова.

 Според нея тенденцията е цялостно да се преформатира начина на работа на европейските институции и да се акцентира на по-малко секторни политики: "Доказателство за това е голямата ангажираност на ЕК и ЕП с темата за Европейския фонд за отбрана и PESCO - проектен механизъм за отбрана, целящ общ европейски отговор на кризите с по- малко разходи. България подписа нотификацията за PESCO, въпросът е ще успеем ли да се включим ефективно в този процес. И дали този нов вид интеграция в сферата на отбраната ще работи в посока единен ЕС или ще задълбочи различията ядро - периферия и държави в и извън еврозоната", каза още председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1486 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
CNN -Fake News

2017.12.05 | 06:20

1
Blija si q Sama

Добави коментар

Водещи новини