Правителството одобри 24 нови посланици

  • 25 януари 2012 13:52

  • 3873
  • 4
Правителството одобри 24 нови посланици
©

17 са освободените посланици, работили за бившата Държавна сигурност, съобщи министърът на външните работи Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27, цитиран от БНР.

Той обяви, че ще бъде предложено на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното да бъдат назначени 24 нови посланици. 92% от тях са служители на Министерството на външните работи. Младенов потвърди, че ген. Никола Колев е номиниран да бъде посланик на България в Холандия.

"Господин Колев не само е бил началник на кабинета на президента Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в, но той има дългогодишна кариера в българската армия. Той е един от хората, които са ключови за присъединяването на страната ни в НАТО и може да работи и за националните интереси на България. В него държавата е инвестирала много и мисля, че трябва да продължи да работи на постове, които са важни за нашата страна. Както ви казах, днес започнахме с част от тези, които сме казали, че ще рутираме, и тези, чиито мандати изтичат. Продължаваме през следващите седмици", заяви външният министър.

Ето и списъкът с предложенията на правителството:

Новият посланик в Египет
Румен Петров е роден на 30 март 1962 г. в гр. Берковица, област Монтана. Завършил е Софийския държавен университет „Климент Охридски”, специалност „арабистика”. В Министерството на външните работи  постъпва през 1992 г. Работил е като главен специалист и старши експерт в дирекция „Близък изток и Африка”. Бил е референт и завеждащ секция „Египет, Либия, Судан и ЛАД” в дирекция „БИА” на МВнР.  Бил е на служба в Триполи, Кайро, а от 18 юли 2011 г. е съветник в задгранично представителство към Дирекция „Човешки ресурси”, отдел „Задгранични представителства”, сектор „Кайро” в МВнР. Владее арабски, английски и руски език, ползва френски и немски език

Новият посланик в Румъния
Александър Филипов е зам. ръководител на посолството на България в Румъния от 9 януари 2011 г. досега. Бил е експерт в дирекция „Политически въпроси”, ръководител на сектор „Протокол и административни въпроси”  в представителството на България към ЕС, както и съветник в посолството на България в Ирландия.

Новият посланик в Италия

Ангел Чолаков е роден на 18 ноември 1975 година в София. Завършил е Свободния Брюкселски Университет, специалност Политически науки и Бизнес Факултета Солвей към същия университет, специалност Мениджмънт със специализация Финанси. В Министерството на външните работи (МВнР) постъпва през януари 2008 г като консултант в дирекция Европейски съюз. От август 2009 е последователно съветник на министър-председателя по европейските въпроси и по външната политика (от април 2010 г). Владее английски, френски, италиански и шведски езици, ползва руски и немски.

Новият посланик в Босна и Херцеговина
Досега Ангел Ангелов е бил дипломатически служител първа степен в дирекция "Съседни страни", МВнР. Преди това е е бил втори и първи секретар в  посолството на  България в Скопие, както и временно управлявавщ мисията. Бил референт в дирекция "Югоизточна Европа" на МВнР. От октомври 1995 г. до януари 2000 е работир като репортер и редактор в "Балкански отдел" на БТА, международен редактор на списание "Сега".

Новият посланик в Унгария
Бисерка Бенишева е родена на 1 декември 1953 г. в гр. Плевен. Завършила е Висшия икономически институт, специалност „Икономика на външната търговия”. В Министерството на външните работи (МВнР) постъпва през 1994 г. Работила е като началник отдел, началник управление „Европейска интеграция”, директор на дирекция „Европейски съюз” и генерален директор  по Европейските въпроси. От 2001 г. до 2003г. – посланик, заместник ръководител на Мисията на България към ЕС; От 2004 г.  до 2007г. – извънреден и пълномощен посланик на България в Ирландия; От 2007 г. до 2009 г. – директор на дирекция „Европейски съюз”; От  2009 г.  до  момента  - Генерален директор по Европейските въпроси. Владее английски и руски  език, ползва немски и френски език.

Новият посланик в Йемен

Досега Борис Борисов е бил временно управляващ посолството на България в Сана,  Република Йемен. Владее арабски, руски, английски език.  Работил е в Триполи, както и в дирекция „Близък Иток и Северна Африка”.

Новият посланик в Китай
Пламен Шукюрлиев е бил досега началник на отдел „Международни хуманитарни организации” в дирекция „Човешки ресурси”.  От 2006 до 2010 г. е бил посланик в Техеран.  Преди това е отговарял за „Човешките ресурси” във външно министерство.  Бил е и временно управляващ в посолството ни в Джакарта от 2000 до 2002 г.

Посланик във Ватикана

Кирил Маричков е син на известния български певец. Бил е представител на KРИБ в Италия. Член на Управителния съвет на Италианска Търговска Камара в България - от 2008 г. Юридически съветник на Посолството на Република България в Италия - от 2009 г. Професионален международен медиатор регистриран в Министерство на Правосъдието

Посланикът ни в Европейския съюз

Досега Димитър Цанчев заемаше постта зам.- министър на външните работи. От 2008 до 2010 г. той беше посланик на България в Израел.  Бил е говорител на Министерството на външните работи, началник отдел „НАТО и европейска политика за сигурност и отбрана”, МВнР, Посланик, постоянен представител на България при Службата на ООН и другите международни организации в Женева, секретар по външната политика на президента Петър Стоянов.

Новият посланик в Белград

Ангел Димитров ще оглави мисията в Белград. Той има 37 годишен стаж в БАН, отговарял е за изследвания и кадровото развитие на  секция „История на българския национален въпрос”.   От 1994 г. до 2001 г. е бил посланик на България в Македония.

Новият посланик в Албания
Димитър Арнаудов е роден на 30 април 1958 г. в гр. Гоце Делчев. Завършил е Московския държавен институт за международни отношения, специалност „Международни отношения”. В Министерството на външните работи (МВнР) постъпва през 1986 г. Работил е като стажант-аташе и аташе в отдел „Трети”,  първи секретар в управление „Югоизточна Европа”, съветник и пълномощен министър в дирекция „Съседни страни”. Бил е началник отдел в дирекция „Съседни страни”и и.д. директор на дирекция „Съседни страни”. От 1988 г. до 1991 г. е аташе и трети секретар в посолството на Република България в Атина. От 1994 до 1997 г. е втори и първи секретар в посолството на Република България в Атина. От 1999 до 2003 г. е съветник и временно управляващ посолството на Република България в Дъблин, Ирландия.  От 2009 г. е началник отдел в дирекция „Съседни страни”, а от 20 септември 2011 г. е и.д. директор на дирекция „Съседни страни”в МВнР. Владее английски, гръцки и руски език.

Новият посланик в Гърция

Емилия Иванова Кралева е родена на 2 ноември 1964 г. в София. Завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1988 г., специалност история, втора специалност английски език. От септември 2009 е началник отдел „Обща външна политика и политика за сигурност” в дирекция „Политически въпроси” и европейски кореспондент на МВнР, съветник/ пълномощен министър (от юли 2011 г.).От септември 2006 – септември 2009 е  била съветник по политическите въпроси в посолство в Лондон. Владее английски и гръцки, ползва френски и руски езици.

Новият посланик в Хага

Началникът на кабинета на президента Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в ген. Никола Колев ще замине посланик на България в Хага.  Преди да влезе в президентската администрация той беше началник на Генщала, зам.- началник и командващ бойната авиация.

Новият посланик в Женева

Иван Пиперков е  роден на 5 ноември 1952 г. в гр.Пловдив. Завършил е Московският държавен университет, специалност „Международни отношения”. В Министерството на външните работи (МВнР) постъпва през 1978 година. От 1981 г.до 1986 г. е аташе и трети секретар, вицеконсул в Генералното консулство на България в гр.Киев, от 1990 до 1991 г. втори секретар в посолството на България във Великобритания, от 1996 г. до 2000 г. съветник в постоянното представителство на България към ООН в Женева и от 2005 г. до 2008 г пълномощен министър, заместник постоянен представител, а в периода 2006-2007 г. временно управляващ  постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк. От  2008 г.  е пълномощен министър, а от 2009 г.- посланик, началник отдел „Политически въпроси” в дирекция „ООН и глобални въпроси” в МВнР. Владее  английски и руски  език. Ползва френски, украински и немски.

Посланик в Претория

Катя Делева е родена на 03.10.1952 г. в София. Завършила е Инситут за страните от Азия и Африка към Московския държавен университет „Ломоносов”, специалност история на Африка и език фула. В Министерството на външните работи (МВнР) постъпва през 1978 г. Работила е като специалист, експерт, референт в отдел „Африка”, отдел „Общи международни въпроси”, управление „Азия, Африка и Латинска Америка”, управление „Близък изток и Африка”. Била е началник отдел „Африка” в дирекция „Близък изток и Африка”; началник отдел ”Европа 2”, „Европа 3” в дирекция „Европейски страни”.  От 09 април 2011 г. до сега – временно управляващ посолството на България в Претория, Република Южна Африка.

Новият посланик в Лондон

Зам.- министър Константин Димитров ще бъде назначен за посланик на България в Лондон. В периода януари – май 2007 г. е член на Европейския парламент.  В рамките на 40-тото Народно събрание на Република България е народен представител и заместник-председател на Комисията по външна политика, както и член на Комисията по европейски въпроси. От февруари 2000 до април 2002 г. е ръководител на българската мисия в НАТО и ЗЕС, както и извънреден и пълномощен посланик на Република България в Белгия и Люксембург.

Новият посланик в Словакия

Маргарита Ганева е родена на 17 май 1959г. в гр. София. От  1 юли 2011г.  до момента е дългосрочно командирована като пълномощен министър, временно управлявящ Посолството на България в Братислава, Словашка република. Завършила е Икономическия университет в гр. Прага - Чехословакия, факултет „Управление”, специалност „АИС за управление на икономиката”.   В Министерството на външните работи постъпва с конкурс през м.май 1992г. През 1993 г. завършва основен дипломатически курс в Дипломатическия институт (FSI)  към Държавния департамент на САЩ. През 2004г.- 2005г. – два курса по линия на ЕК за старши служители работещи по трансграничния коридор TRACEСA – capacity development, а през 2004г. - международен курс за старши дипломати в Дипломатическата академия  на  МВнР  на РФ.

Новият посланик в Украйна

Красимир Минчев ще оглави мисията на България в Киев. Досега той беше депутат от ГЕРБ.  От 1999 до 2003 г. е бил военното аташе в Украйна.

Новият посланик в Германия
Постоянният секретар на Външно министерство  Ради Найденов, ще е новият посланик на България в Берлин. Завършил е магистратура в Университета за национално и световно стопанство в София, специалност „Международни отношения” през 1989 г.  В Министерството на външните работи постъпва през 1992 г.  Преди да заеме поста в дипломатическото ведомство той беше посланик на София във Виена. Бил е заметсник министър на отбраната (2001-2002 г.), началник на Кабинета на министър-председателя (2002-2005 г.).

Новият посланик в Австрия

Елена Шекерлетова е родена на 06. 11. 1964 г. гр. Пазарджик. Завършила е СУ ”Св. Климент Охридски”, специалност „Право”.  В Министерството на външните работи (МВнР) постъпва през 1992 г. От 1993 до 1996 г. е пълномощен министър в посолството – Виена; от 1999 до 2002 е ръководител на дипломатическото бюро в Бон, от 2004 до 2008 е пълномощен министър в посолството в Берлин. От септември 2011 г. е пълномощен  министър в посолството във Виена.

Новият посланик в Белгия

Веселин Вълканов е роден на 28 юни 1961г. в София. Завършил е Висшия икономически институт, специалност „Международни отношения”, както и специалност „Международни изследвания” в университета „Уорик” (Великобритания).  В Министерството на външните работи (МВнР) постъпва през ноември 1986г. като стажант-аташе. От 2005 г. до 2009 г. отново е в Брюксел като посланик на България в Комитета за политика и сигурност на ЕС. От  януари 2011 г. е политически директор в МВнР.

Новият посланик в Кувейт

Александър Олшевски е роден на 1 януари 1950 г. в гр. София. Завършил е Държавния институт за международни отношения в Москва, специалност "Международни отношения" - арабски профил. В Министерството на външните работи (МВнР) постъпва през месец май 1981 г. От м. юни 2006 до м. септември 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на Р България в Либия. От 25 март 2011 г. е директор на дирекция „Близък изток и Африка” в МВнР. Владее арабски, руски и английски  езици.

Новият посланик в Скопие

Иван Петков е роден на 24.08.1953 г. в гр. Варна. Завършил е Института за международни  отношения в Москва, специалност „международно право”. В Министерството на външните работи постъпва през 1979 г.  Бил е  посланик със специални поръчения за Черноморския регион,специален представител на българското председателство на ОЧИС, заместник –министър на външните работи .   От февруари 2011 г. е и.д. директор на дирекция „Права на човека” в МВнР

Новият посланик в ООН, Ню Йорк

Стефан Тафров ще е отново посланик на България в ООН. Роден е на 11 февруари 1958 г. в София. Завършва Френската езикова гимназия в София и журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1983). Работи като редактор в списание „Съвременник“, завежда отдел „Външна политика“ на вестник „Демокрация“ (1989-1991) и Международния отдел на Съюза на демократичните сили (1990-1991). Член и основател е на граждански сдружения за защита на правата на човека и насърчаване на демокрацията в България, в това число Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. Владее шест езика - английски, френски, италиански, испански, полски и руски. През март 2001 г става първият български посланик, носител на най-високата степен на Ордена на Почетния легион - Франция. Бил е постоянен представител към ООН в Ню Йорк (2001-2006),  посланик във Франция, постоянен представител в ЮНЕСКО, Париж, както  посланик във Великобритания и Италия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3873 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Станимир Димитров

2012.01.25 | 20:44

2
Интересно защо ни заблуждавате и манипулирате с разни уволнения и назначения на посланици,че както вървят нещата България в скоро време няма да има нужда и от Министерства,дори и от евродепутати и Народно събрание. Нали си имате американски посланик,а също така и турски посланик.....................

2012.01.25 | 15:10

1
От турския посланник в България какво зависи? Да пие кафе сутрин освен. Друго нищо.
boi po tikvata

2012.01.25 | 21:08

3
E, komunista Mladenov zaedno s komunista Borisov naznachiha novi chengeta-komunisti. Mahala major Mihov, Mashala!
peterkatzaroff

2012.01.30 | 18:53

4
t.n m-r Mladenov,AMAN ot dogovorki i neadequatni nazna4enia!1Osven K.Dimitrov i D.Tzan4ev-VSI4KO E BALASTRA!!!Za Nederlandia-general-spy,za Austria IZMISLENA figura! DOKOGA bylgarskiat danykoplatez 6te izdyrja marionetki na vlastta!!Jalko,Bulgaria!Bez ikonomi4eska diplomatzia_NI6TO NIAMA da byde polezno za stranata NI!Ot proekto"spusnatite"NIKOI ne stava za ni6to!!Mladenov sybira po tri zaplatki CASH 4res PODSTAVENI litza!! OMERZENI sme!Starata pesen na NOV GLAS!Basta-NOVI IZBORI,tezi NE STAVAT!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини