Екатерина Захариева пристигна в Париж  

  • 23 октомври 2017 10:29

  • 1341
  • 1
Екатерина Захариева пристигна в Париж  
© Булфото

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пристигна на летище „Шарл де Гол“ в Париж. Първият ни дипломат е на двудневна визита във Френската република.  

Днес Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на ще се срещне с министъра за Европа и външните работи на Френската Република Жан-Ив Льо Дриан. Предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския Съюз, въпроси от европейския дневен ред и бъдещето на Европа ще бъдат сред акцентите в разговора на двамата първи дипломати. Захариева и Льо Дриан ще обсъдят и теми от областта на двустранните отношения с фокус върху областите от взаимен интерес.  

В програмата на българския вицепремиер за 23 октомври e предвидена среща и с Генералния секретар по европейските въпроси Филип Леглиз–Коста.  

На 24 октомври Захариева ще разговаря с министъра на правосъдието и пазител на държавния печат на Франция Никол Белубе в рамките на работна закуска.  

Дипломатическите отношения между Република България и Френската република са установени на 8 юли 1879 г. През юли 2008 г. двете страни подписаха Споразумение за стратегическо партньорство, което включва Политическа декларация и Пътна карта и обхваща всички сфери на двустранното сътрудничество.  

България и Франция поддържат отлични отношения на стратегическо партньорство и активен диалог, както в двустранен план, така и по въпроси от общ интерес в рамките на ЕС и НАТО. Политическият диалог на високо и най-високо равнище през последните години се развива динамично.  

На 24 и 25 август в България на работно посещение бе френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на. Във Варна той се срещна с президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и с министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Преди това - на 6 юни 2017 г., се състоя работно посещение на министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г във Френската република, в рамките на което българският премиер разговаря с френския президент.   

На 27 юни 2016 г. на посещение в Париж бе президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.  

На 27 октомври 2016г. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, в качеството си на правосъден министър, бе на работно посещение във Франция, където се срещна с колегата си Жан-Жак Юрвоа, с Генералния секретар на Франция по европейските въпроси Филип Леглиз-Коста и с държавния секретар по европейските въпроси Арлем Дезир.  

Последната визита на български външен министър във Френската република бе на 6 септември 2016 г., когато министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, се срещна с френския министър на външните работи и сътрудничеството Жан-Марк Еро.  

Между България и Франция съществува активно оперативно взаимодействие в областта на противодействието на организираната престъпност, незаконната миграция, тероризма, както и много добър експертен обмен. От 10 години към министъра на вътрешните работи на България има назначен френски съветник.  

Франция е сред водещите външнотърговски партньори на България. През последните години икономическите отношения между двете страни бележат положително развитие, като в сферата съществува все още нереализиран потенциал. За период от 10 години, двустранният стокообмен се е увеличил с 61.2%, като българският износ за Франция се е увеличил два пъти. Франция заема 6-о място в българския износ и 10-о място сред водещите държави във вноса. Френската република се нарежда на 12-о място по размер на преките инвестиции в България. По данни на БНБ през първото тримесечие на 2017 г. са извършени нетни плащания в размер на 17 млн. евро. Потенциал за френски инвестиции има в областта на енергетиката, управлението на води и отпадъци, изграждането на инфраструктурни обекти, машиностроенето, хранително-вкусова промишленост, биологичното земеделие, лозаро-винарския бранш и други.  

Туристическият сектор също се развива динамично. Наблюдава се засилване на туристическия обмен между двете страни. В периода януари-юни 2017 г. България е посетена от 47 260 френски туристи, което е ръст от 30.7% в сравнение със същия период на 2016 г. Ръст бележи и броят на българските туристи, посетили  Франция. В периода януари-юни 2017 г. те са 19.3% повече в сравнение с 2016 г.  

Сътрудничеството в областта на науката, образованието и културата между България и Франция е особено интензивно. То се осъществява на базата на подписани Културна спогодба и Спогодба за научно и техническо сътрудничество. Двете страни работят и по тригодишни Програми за сътрудничество в областта.  

В България работят десет френскоезични информационно-документационни центъра. Гимназиите с интензивно изучаване на френски език са 47, като дипломите на завършилите 22 български гимназии с преподаване на френски език се признават при постъпване във френски университети. Успешно функционират Френският лицей „Виктор Юго” в София и Международното франкофонско училище „Шарл Перо” във Варна. Във Франция разпространението на българския език е поверено на Националния институт за източни езици и цивилизации в Париж. Във френската столица функционират три български училища, а в Лион - българско училище и детска градина. Лекторат по български език има в университета „Екс-Марсилия”.  

От октомври 1993 г. България е пълноправен член на Движението на франкофонските страни, преименувано през 1997 г. на Международна организация на Франкофонията. Шест франкофонски департамента функционират успешно към български висши учебни заведения, а в София активна дейност развива Френски институт.  

На 31 януари 2012 г. в Париж беше подписано Споразумение за сътрудничество между музея „Лувър” и Министерството на културата на България. Осъществени бяха редица значими изложби в София (на музея „Пти Пале” през 2012 г., на Жул Паскин през 2013 г., „Роден - метаморфози” през 2014 г.). На 14 май 2015 г. в музея Лувър бе открита изложбата „Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България”, а в периода на представянето на експозицията в Париж се проведе Български културен сезон.  

Българската общност във Франция наброява между 20 000 и 25 хиляди души по официални данни.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
1341 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.10.23 | 15:04

1
КАЗВАТ ,ЧЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ ИМАТ ДОБРИ ПЛАСТИЧНИ ХИРУРЗИ..НЕ Е ЛОШО С УВЕЛИЧЕНИЕТО СИ НА ЗАПЛАТАТА ТАЯ ГРОЗНИЦА ДА ЗАЕМЕ С ПОДОБРЯВАНЕ НА ФАСАДАТА СИ.. ДЕМЕК ДА Я САНИРА..

Добави коментар

Водещи новини