Екатерина Захариева обсъди с осем свои колеги приноса на Обединеното кралство за европейската сигурн

  • 16 октомври 2017 07:24

  • 1133
  • 1
Екатерина Захариева обсъди с осем свои колеги приноса на Обединеното кралство за европейската сигурн
© Булфото (архив)

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на участва в среща в Обединеното кралство с осем свои колеги, които обсъдиха отношенията между Европейския съюз и Лондон след Брекзит, включително участието на кралството в европейската политика за сигурност и отбрана, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Домакинът Борис Джонсън изтъкна, че напускането на страната му няма да се отрази на приноса й към общата отбранителна политика и че Великобритания ще продължи да бъде важен партньор на ЕС в името на сигурността на континента.

На срещата в резиденцията “Чивнинг” в графство Кент присъстваха вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, вицепремиерът и министър на външните работи на Хърватия Мария Пейчинович Бурич, министърът на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън, министърът на външните работи на Румъния Теодор Мелешкану, министърът на външните работи на Полша Витолд Вашчиковски, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, заместник-министърът на външните работи на Словения Андрей Логар, заместник-министърът по сигурността и многостранните въпроси на Чешката република Иво Срамек, заместник-министърът на външните работи на Словакия Иван Корчок. В неформална обстановка дипломатите обмениха мнения по кризата в Иран, Северна Корея и Сирия, както и по редица други въпроси от международния дневен ред.

Малко по-късно министър Захариева Захариева пристигна в Люксембург, където ще вземе участие в редовното заседание на Съвет „Външни работи“. Първите дипломати на 28-те ще обсъдят общия подход на ЕС в контекста на последните развития по Съвместния всеобхватен план за действие за Иран.

По време на работния си обяд министрите ще обменят мнения относно сътрудничеството между ЕС и Турция с фокус върху ситуацията в региона. Следобедната работна сесия ще продължи с дискусия по политиката на ЕС спрямо КНДР, както и по отношение на трети страни, които не изпълняват в пълен обем санкциите на ООН. Планира се Съветът да приеме новите автономни ограничителни мерки на ЕС спрямо Северна Корея.

Съветът ще проведе дебат относно политиката на ЕС в областта на правата на човека в присъствието на специалния представител на ЕС за правата на човека Ставрос Ламбринидис.Ще бъдат приети заключения относно междинния преглед по Плана за действие по правата на човека и демокрацията. Очаква се по време на заседанието да бъде повдигната и темата за правата на лицата, принадлежащи към национални малцинства в Украйна, във връзка с приетия закон за образованието в страната.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1133 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Метгонтан

2017.10.16 | 10:40

1
Приноса е само земос. Още от едно време.

Добави коментар

Водещи новини