Приеха редактиран вариант на мораториума върху шистовия газ

  • 16 януари 2012 20:11

  • 2835
  • 10
Приеха редактиран вариант на мораториума върху шистовия газ
©

След близо 4 часа разгорещена дискусия, икономическата комисия в парламента прие Проект за решение за забрана на добива на шистов газ и прилагането на метода на хидравлично разбиване и сходни на него методи при проучване и добив на нефт и природен газ на територията на Република България, внесен от лидера на РЗС Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия, и група народни представители, заедно с редакционните предложения на Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, и представителите на ПГ на ГЕРБ.

Представителите на еколозите и неправителствените организации излязоха от заседанието и обявиха, че са излъгани и протестите срещу проучването и добива за шистов газ продължават.

Окончателно приетият вариант съдържа текст, според който мораториумът е в сила, докато не бъдат приети промени в Закона за околната среда, така че да се прави ОВОС при всички видове проучвания за добив на шистов газ, или докато не бъде променен Законът за подземните богатства, така че да се забрани  технологията "хидравлично разбиване".

Представителите на инициативния комитет срещу добива на шистов газ, които са и организатори на протестите в страната, не бяха съгласни с ограничаването на действието на мораториума до приемането на законовите промени и напуснаха заседанието по  време на гласуването. Протестите ще продължат, заявиха  обществениците.

Депутатите от комисията отхвърлиха предложението на "Коалиция  за България" за приемане на закон, забраняващ добива на шистов  газ, както и предложението на Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа и група народни  представители за налагане на мораториум върху добива на шистов  газ в продължение на 20 години.

Народните представители гласуваха предложението на Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия, и  група народни представители точка по точка като  заместник председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, внасяше  редакционни промени. Така депутатите приеха, че се забранява  прилагането на технологията "хидравлично разбиване", "удар",  "фракинг" и други такива технологии, които вкарват химикали под земята под налягане, по-голямо от 20 атмосфери. С приетите текстове се забрани добив на шистов газ, както и на  газ от пясъци, а също и теренни проучвания за добив на газ и  нефт, които отговарят на гореописаните методи. Всички подобни  методи трябва да бъдат спрени, а нарушителите се санкционират с  глоба от 100 млн. лв. и конфискуване на техниката и  оборудването, решиха депутатите.

Дава се срок от три месеца на  лицата, вече придобили разрешение за извършване на проучвания и  добив по този метод, да представят за одобрение преработени  работни проекти, невключващи забранените методи. Субектите,  които не го направят в срок, ще загубят правата си без право на  обезщетение, предвижда още приетият мораториум.

Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, каза, че лично е събрал в текста различни предложения на инициативния комитет от общественици. При гласуването на текста в пленарната зала ще се направят още предложения и корекции, добави той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2835 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Георги Талев

2012.01.17 | 08:12

3
Ако големите компании са заинтересовани от нещо в България, ще си го вземат, рано или късно. Дадохме им почти всичко, което имаме през тези години на преход. Затова не се плиюнчете повече. Ако искате нещо наистина да се промени отваряйте очите на хората, не ги ограничавайте, те всички са уникални и се обичайте!
не всичко

2012.01.17 | 14:13

10
Най-голямото находище със зеолит стопанисвано от "Бентонит" май все още не са го лапнали. http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=%D0%B7%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%20%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8&source=web&cd=6&sqi=2&ved=0CD8QFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.bgd.bg%2FREVIEW_BGS%2FREVIEW_BGD_2006%2Fpdf_files_2006%2F26.pdf&ei=5WMVT6KxMobS4QSW4KnxAw&usg=AFQjCNFtKApGRfVyKW4ETNEBKFMcjf5f7w&cad=rja Бели пласт - новият Клондайк?! http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?topic=4181.0;wap2
anton

2012.01.17 | 10:59

9
Виж в Гугъл статиите "Шистов газ-пари-политика" и "Отровата е тук" на Владо Трифонов - казано е всичко!!!
ПРОДАЖНИЦИ

2012.01.17 | 10:28

8
Тончо Чобанов ВАЖНО! Обади ми се един от нашите представители на преговорите за мораториум. Измамиха ни! Мораториум ще се приеме. Но само до приемане на закона. В който разрешение за проучване и добив ще се дава след ОВОС. Закона ще бъде приет до дни с това отпада и мораториума и шанса за законова забрана. Мобилизирайте се за нови протести!

2012.01.17 | 10:28

7
трайков да се маха, тоя цайсльо кой знае какъв комисион са му обещали за да прецака България
ТЛСМ

2012.01.17 | 10:28

6
Пари играят кой знае боко и другите колко комисионни ще облажат....

2012.01.17 | 10:28

5
Пичове, ситуацията е по-сложна, отколкото си мислите. Правителството не иска шистов газ, преди време Трайков се беше сопнал на Уорлик, че го натиска. Така че това е реалността - просто американците ни пресират здраво, а ние сме бедна държава с нулева армия и не можем да се дървим прекалено. Затова според мен правителството се опитва да протака и да замазва нещата, така че накрая всичко да се обезсмисли и Шеврон да се принудят да се откажат. Освен това всяка партия защитава нечии интереси - БСП защо подкрепяха всички руски проекти и наляга 1 млрд. в АЕЦ Белене с резултат един гьол с кал.
1

2012.01.17 | 04:17

1
Няма бедна няма богата тва исках да кажа но няма значение!ОК НАРОДА ЗНАЕ
1

2012.01.17 | 10:27

4
Няма малка няма голяма щом живота на БГ виси на косъм!! И ако неси подлагат задните части кво ще направят щени бобардират ли?!По добре да ни бомбандират така шеси умрем с гордост! И НАИ ВАЖНОТО ЩЕ ЗНАЕМ КОЙ НИЕ ВРАГА! а утре шеврон кат са осерат кого ще обвиним?? тях? или тия дето им дадоха да дупчат? И КАДЕ ЩЕ ИДЕМ?!? КАДЕ?
W W W . ORIGINALNI . BE --- ФУТБОЛНИ ТЕННИСКИ №-1

2012.01.17 | 04:17

2
W W W . ORIGINALNI . BE --- ФУТБОЛНИ ТЕННИСКИ №-1 В БЪЛГАРИЯ !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини