Бивш военен министър: Имах възможност да повиша прозрачността за сделката за Грипен

  • 27 юли 2017 18:01

  • 1507
  • 4
Бивш военен министър: Имах възможност да повиша прозрачността за сделката за Грипен
© Булфото (архив)

„С удоволствие ще споделя вижданията си за закупуването на нов тип боен самолет. Фокусът ми ще е върху модела за избора и върху цената. Сега фокусът е върху модела, но в работата ми като министър поканих двама чужди експерти, за да си дадат мнението. Те дадоха своята оценка, като на базата едната от тях се разви концепцията за закупуване на нов самолет. Имах възможност да повиша прозрачността по сделката, защото с мнение се ангажираха различни структури“, каза проф. Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за, военен министър в служебното правителство на Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май.

Днес анкетна комисия в Народното събрание изслуша Тагарев. „От един нов изтребител очакваме да изпълнява няколко задачи. Освен опазване на въздушното пространство, да има и ясни функции като разузнаване, радиоелектронна борба и други задачи. Повечето от тези изисквания са отчетени в изискванията, които са записани. Оперативна и тактическа възможност за изпълняване на съвместни операции е много важно условия. А друго нещо е да можем да реагираме адекватно и бързо при ремонт“, добави той.

„Колко коректно са включени съображенията за стойност. Цена на жизнения цикъл на този самолет е важна. В цената включваме купуване, доставка и ежегодна експлоатация. Важно е дали след 15 години самолетът все още ще бъде актуален. Говорим за очакван живот, което пряко ни касае. Примерът е следният. Ако сега купим самолети за милиард, които след 20 години ще струват 0 лева, не е много смислено. Ако купим обаче самолети с живот 40 години, то след 20 те ще струват половин милиард, примерно. Може и малко по-малко, но ще имаме ясна визия за планиране. Ако вземем самолет с живот 40 години, не трябва да забравяме, че след 15 години може да имаме модернизация. Ту ще струва 20-30% от цената, но ще го направи много по-боеспособен. Това е една добра и разумна алтернатива“, каза още спецът.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1507 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.07.27 | 21:40

2
ДА ВЗЕМАТ МОЯ ..НЯМА ДА ИМ Е СКЪП ,ЛЕТИ НИСКО ПО РЕЛЕФА ...НА ПЕДАЛИТЕ ОТ КОМИСИЯТА И ГИ БОМБАРДИРА С БЯЛО СЛАДКО ...ДА СЕДНАТ И ДА КУШАТ,КУШАТ...БОЖЕ ,НЕ ВЯРВАХ ,ЧЕ ТАКИВА КРЕТЕНИ РАЖДА МАЙКА БЪЛГАРИЯ...
Запознат

2017.09.14 | 08:11

4
Тя простотията ходи по хората ,особено по русофилите.

2017.07.27 | 21:48

3
ТЯ И ПЕДЕРАСТИЯТА ХОДИ ПО ПЕДАЛИТЕ ,ОСОБЕНО ПО ГРОБ -ПЕДАЛИТЕ...А Е МНОГО СЛОЖНО ДА ТИ ГО СЛАГАТ В ГЪЗА И УСТАТА ..ИСКА СЕ ПРОФЕСУРА ..

2017.07.27 | 21:22

1
Военновъздушните сили да се преименуват на военнокосмически сили! Да се обяви нов търг за космически совалки... Срещу НЛО, покемоните, баба Яга с метлата, триглавата ламя и т.н.

Добави коментар

Водещи новини