Комисията "Грипен" се събира на първо заседание

  • 05 юли 2017 10:08

  • 5238
  • 1
Комисията "Грипен" се събира на първо заседание
© Getty Images/Guliver

Първо заседание ще има следобед временната парламентарна комисия, която ще проверява избора на нов тип боен самолет. Тя ще обсъди правилата си за работа.

ГЕРБ предложиха създаването на комисията, след като стана ясно, че служебният кабинет е класирал на първо място офертата на шведската фирма за изтребители "Грипен". Официално данните от класацията станаха известни, близо месец след идването на правителството "Борисов" З на власт, от доклад на министъра на отбраната. Премиерът тогава каза, че ще започне разговори с Швеция, но от документа стана ясно, че офертата за доставката на американските Ф-16 е била дисквалифицирана. Тогава от ГЕРБ заговориха за висша корупционна схема, осъществена от най-високо политическо ниво. Последваха и реплики към президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и съгласуването на комисията. Тя трябва да се запознае с процедурата, действията на длъжностните лица и дали е осигурена независимост при вземането на решенията за сделка, чиято стойност се очаква да е 1 милиард и половина лева, отбелязва БНР.

Дни преди първото заседание президент и премиер се срещнаха да обсъдят ситуацията. Комисията ще работи два месеца, а дотогава, според експерти, не е проблем да се водят и разговори с шведите. Фирмата-производител на изтребителите е с нагласата същинските преговори да започнат след лятната ваканция. Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на обаче настоява сделка да има до края на годината.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5238 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.27 | 20:57

1
КАК ТАКА ЩЕ СЕ ПРЕНЕБРЕГВАТ КРАВИТЕ ..АМИ ТЕ ЩЕ ОСТАНАТ ГЛАДНИ ГОРКИТЕ ..МИЛИАРД ЛЕВА СИ Е ВСЕ ПАК БАЯ ТРЕВИЦА ЗА ГЛАДНИЯ ТЪПЧО ,ЗАТОВА ..КОМИСИЯ ,ДВЕ АКО ТРЯБВА ..ИНАК ЦРУ ЩЕ ИМ НАДУЕ ШУШОНА НА БОКО И ЦВЪЦ...

Добави коментар

Водещи новини