Николай Радулов: Разузнаването ни е кухо

  • 30 май 2017 17:31

  • 4833
  • 3
Николай Радулов: Разузнаването ни е кухо
©

Никой от хората, присъствали на КСНС днес не се съмнява, че въоръжените сили са в плачевно състояние. Ресурсът е ограничен. Животът и здравето на военнослужещите трябва да е на първо място. Това каза проф. Николай Радулов, експерт по национална и международна сигурност в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Според него трябва да се започне оттам, откъдето ще бъдат най-добре защитени бойците. Военните, участващи във мисии трябва да са с предимство, защото често са на прицел. „Сухопътните войски трябва да са обезпечени и сигурно оборудвани, за да не дават жертви. Те охраняват границите ни. Самолетите са много хубаво нещо, но войската е по-важна. Не беше работа на служебното правителство да се занимава с новите самолети“, смята Радулов.

„Всички, които по един или друг начин са свързани с въоръжените сили знаят какво е положението там. При положение, че нямаме въоръжение, имаме огромни дупки в съществуващия щат, с много труд вербуваме нови служители, ясно е, че въоръжените сили не са в кондиция и трябват много усилия, за да влязат в строя. Същевременно много сериозен е въпросът дали можем да отговорим на предизвикателствата пред сигурността като външна граница на ЕС. Затова трябва да се възползваме от допълнително финансиране от съюза“, подчерта експертът.

По думите му 1/4 от разузнаването ни е кухо. „Бюджетът не стига за добра разузнавателна дейност, има недокомплект, но не само там, а и в МВР и ДАНС. Недокоомплектоването на разузнавателната ни служба е 34 %, на ДАНС - 33%, а на МВР – 20%. Много е тежко положението. Чиновниците не само, че специална администрация и обща администрация, които са по закона. Тези хора биха могли да бъдат освободени и специалната администрация да поеме функциите им. Администрацията е невъзможна - служителите нямат годините за пенсии, законът ги пази и никой не може да ги мръдне, освен това могат и да протестират“.

„Ние сме много затруднени в подбора на кадри за МВР и ДАНС. Няма желаещи, издигани биват политизирани служители, а това демотивира останалите. Плюс предателствата - вие съмнявате ли се, че началникът на тези хора в митниците не е знаел?“, добави Радулов.

Николай Радулов призна, че мигрантският поток наистина е намалял. „Нелегалните мигранти са се научили как ловко да манипулират властите, за да се възползват от бежански статут. Например, ако бъдат открити във вътрешността на страната или в река те се възползват от това, че бедстват и получават статут. Видяхте, че и през летището се минава, макар че го пазим. Ние не знаем какви хора минават през границата. Научаваме за тях едва когато ги хванат сръбските власти. Това е опасност за националната ни сигурност“, категоричен бе той.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4833 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.09.05 | 19:14

3
Кухи са ни седесарските управници, затова.

2017.09.04 | 20:19

1
ей другари, стига с тези червени номера, който има технологиите ТОЙ УПРАВЛЯВА СВЕТА
дуци

2017.09.05 | 19:14

2
последните 30 години ни управляват само тикви , крадци и безхаберници , Радуле ти кво очакваш друго , ся се усетила Мара ,под гъза и цяла камара

Добави коментар

Водещи новини