Димо Гяуров: Да не плашим хората, няма фрапантни опасности за България (видео)

  • 06 септември 2017 09:31

  • 5286
  • 3
Димо Гяуров: Да не плашим хората, няма фрапантни опасности за България (видео)
© Bulfoto (архив)

Докладът на разузнаването не съдържа твърдения за фрапантни опасности и не трябва да плашим публиката – това е рутинен доклад, първият след новото законодателство, коментира в студиото на „Тази сутрин” по бТВ бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

„В доклада се говори за тенденция, за наличие на предпоставки. Това, че българската държава допусна обособяването на гета, е предпоставка не само за ислямизацията на това население, а и за криминализацията му”, посочи Гяуров.

„Другият по-важен елемент – освен гетата – е сред жителите им да се създаде ясна убеденост, че няма безнаказаност –каквото е момента не се случва. Аз съм свидетел как част от населението на тези места е убедено, че няма държавност и няма да му се случи нищо лошо”, каза още той.

Друга опасна тенденция по думите му е липсата на кадри в разузнаването.

„В България няма хора за каквото и да е, нормално е да има и липса на кадри в разузнаването – като се опитваш да набереш тук най-качествените кадри, а не можеш да платиш подобаващо… Заплатите в разузнаването не са от най-високите, в администрацията има по-високи заплати”, посочи той.

Много скоро предстои да си говорим за липса на кадри в здравеопазването, в образованието – това също е проблем за националната сигурност, подчерта Гауров.

Бюджетът на разузнаването е по-малък от бюджетът на НСО, а разузнаването е скъпо занимание – особено с развитието на технологиите, каза още той.

Гяуров коментира и напрежението, свързано със Северна Корея.

„При ядрен конфликт няма близо и далеч. Съвременните ракети са способни да преодоляват огромни разстояния. КНДР вече разполага с ракети, които бяха тествани със спорен успех, но е въпрос на време да се сдобие със стабилни ракети. Трудно е да се предвиди как ще се развие този конфликт”, смята Гяуров.

"Въпрос на анализ е дали ще има война – ако аналитичните центрове преценят, че няма друг начин, не изключвам нанасянето на превантивен ядрен удар. Спомнете си в миналото атаките срещу ядрени центрове срещу Либия, Иран”, каза още той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5286 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
дуци

2017.09.07 | 18:23

3
Гяуров нямаше смелост да каже 25 г. безхаберие и липса на държава , мазник си ти !

2017.09.07 | 11:13

2
Писна ни от връзкарит ена бОЕКО МАГНОЛИЕВ, нямаме работа гладуваме, Ердоганя да реже от територията и да ни спасява, че от връзкарте на герб не можем да си намерим работа
хаххаах

2017.09.07 | 00:59

1
Естествено че ще има липса на кадри, защото всички в управлението и целия бизнес сте едни алчни копелета, най-гладните е алчни в цял свят, всички които са във властта по един или друг начин в последните 28 години носят лична отговорност за това което виждаме сега.... и за това д

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини