Борисов: България и Хърватия могат да играят активна роля за постигането на стабилност на Балканите

  • 30 май 2017 11:47

  • 3041
  • 5
Борисов: България и Хърватия могат да играят активна роля за постигането на стабилност на Балканите
© Министерски съвет

България ще продължава активно да работи за европейската перспектива на Западните Балкани и гарантирането на стабилността в региона.

Това заяви премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на среща със заместник министър-председателя и министър на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Давор Иво Щир, който е на официално посещение у нас, съобщиха от правителствената пресслужба. „За страните от Западните Балкани няма друга алтернатива освен тяхната европейската и евроатлантическата интеграция“, посочи премиерът Борисов и подчерта, че по тази тема страната ни винаги е заявявала последователна позиция. Той изтъкна също, че България и Хърватия, които са и географски, и исторически свързани със страните от региона, много по-добре разбират проблемите и процесите на Балканите и могат да играят водеща роля в ЕС за постигането на мир и стабилност в тази част на континента.

Като инструмент в тази посока беше посочен и Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа, който се председателстваше от България през миналата година, а в момента – от Хърватия. Изразено беше очакване за задълбочени разговори между страните-участнички в ПСЮИЕ на предстоящата в края на юни среща на върха, чийто домакин ще е Дубровник.

Борисов и Щир обсъдиха и сътрудничеството между двете страни в Европейския съюз. Те се обединиха около необходимостта от провеждането на обща европейска енергийна политика и подчертаха заинтересоваността на България и Хърватия от идеята за обща европейска отбранителна политика.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3041 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
АТАКСТ

2017.05.31 | 20:03

5
Златният пръст е във Волен. На него се държи Тиквата.

2017.05.31 | 20:02

4
тиквоооо марш в затвора курвооооооо

2017.05.30 | 13:37

3
БАЛКАНИТЕ ЩЕ СЕ ОБЕДИНЯТ В ЕС И НАТО! КАКТО КАЗА МОГЕРИНИ. НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА ОТИДЕ ДА СЕ ОПЛАЧЕ НА РУСКИТЕ ВЛАСТИ. ЦАЦАРОВ Е НА ПОСЕЩЕНИЕ В МОСКВА.
Тоню

2017.05.30 | 13:37

2
Могат, ама нищо не могат! Това са приказки хвърлени колкото да има нещо казано! От малките държави нищо не зависи - става каквото големите кажат!
Азъ

2017.05.30 | 13:27

1
Вечна слава на усташа, вечна слава на хърватските братя! Ще постигнем стабилност на Балканите като заличим сръбските псета от лицето на географската карта!

Добави коментар

Водещи новини