МС одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г.

  • 17 май 2017 15:04

  • 2293
  • 0
МС одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г.
© Novini.bg

Министерският съвет одобри на редовно заседание днес средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 година, съобщи пресслужбата на кабинета.

С документа са определени средносрочните цели на фискалната политика, обвързани със заложените в Закона за публичните финанси правила, ограничения и основни принципи за управление на публичните финанси, определят се и таваните на разходите по отделни първостепенни разпоредители с бюджет и на бюджетните взаимоотношения за следващите три години.

Ключови цели продължават да бъдат запазването на фискалната устойчивост, премахването на макроикономическите дисбаланси и воденето на последователна, прозрачна и предвидима фискална политика, която да допринася за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и стимулиране на развитието на трудовия пазар за постигане на икономически растеж и заетост, придържайки се към общите правила на ЕС.

За целите на международните сравнения бюджетната рамка е представена както по национална методология /на касова основа/, така и на базата на европейската методология ЕСС 2010 чрез показателите за сектора "Държавно управление", като следва да се отбележи, че фискалните параметри отразяват по еднакъв начин фискалната политика.

Макроикономическата прогноза, използвана при разработването на средносрочната бюджетна прогноза, се базира на допусканията за основни показатели на външната среда на Европейската комисия, Световната банка, Международния валутен фонд и Министерството на финансите на България, актуални към средата на март 2017 година.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2293 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини