Създават Временна комисия за промени в Конституцията

  • 01 юни 2011 07:03

  • 661
  • 0
Създават Временна комисия за промени в Конституцията
© Булфото

Проект за решение за създаване на Временна комисия за обсъждане на проекта и предложения за промени в Конституцията на Република България предвижда първа точка от предложената проектопрограма за работа на Народното събрание от управляващото мнозинство. Вносител на предложението е председателят на НС Цецка Цачева.

Стана ясно, че левицата ще предложи трима членове за работата на комисията – двама юристи и един финансист. Временната комисия се създава във връзка с предложения и внесения в парламента от вицепремиера Симеон Дянков Пакт за финансова стабилност. Пактът за финансова стабилност предвижда фиксиране на бюджетния дефицит и гарантирането му с конституционни промени.

Според правилника на парламента предложения за дневния ред за работа на парламента могат да направят и останалите парламентарни групи. Очаква се левицата да направи предложение за промяна в Закона за СРС-та. В първия ден на месеза започват и преговорите между левицата и ДПС относно вотът за недоверие към правителството. Очаква се до края на седмицата да станат ясни и мотивите на вота. Възможни са два вота първият - по отношение на икономическата и социалната сфера, а другият - на сигурността.

Проектопрограмата за работа на Народното събрание, предложена от ГЕРБ предвижда като второ точка - второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Общият законопроект изготвен от Комисията по правни въпроси бе приет на първо четене на 13.5.2011 г.

Проектопрограмата за работа на парламента предвижда приемане на Проекта за енергийна стратегия за страната. Очаква се на първо четене депутатите да разгледат промените в Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции, промените в Закона за устройство на територията, Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, както и първо четене на Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Проектопрограмата предвижда още депутатите да приемат доклада за дейността на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност за 2010 г.

Последвайте канала на

661 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини