Маргарита Попова: Свободата е в опасност, светът има нужда от повече сигурност

  • 21 септември 2016 14:05

  • 5041
  • 2
Маргарита Попова: Свободата е в опасност, светът има нужда от повече сигурност
© Булфото

Въпросът днес е в какъв свят живеем и готови ли сме да кажем ясно и категорично, че светът е тревожен и объркан, може ли да разчитаме на нашия Конституционен съд да брани, както и сега, политическата стабилност в страната, от която зависят свободата и сигурността. Политическата система се нуждае и от двете, каза на конференция по повод на 25 години от създаването на съда вицепрезидентът Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на.

В този свят и в днешния ден въпросът не е за баланс между сигурността и свободата. Въпросът днес е да кажем, че всичко това, което се случва, множеството огнища на напрежение, гладът, бедността и насилието, изискват да си кажем, че трябва да стъпим здраво на земята. Искам да кажа, че нито една страна или блокова структура не може да се справи сама с предизвикателствата и с ужасите, които всеки ден изпитваме и за които чуваме.

Имаме нужда от политически лидери и от политическа система, които са в състояние, когато се наложи, макар и като временна мярка, да кажат, че трябва да засилим мерките за сигурността, за да гарантираме свободата и правата на гражданите, посочи Попова. Ние 25 години говорим за права и свободи. Харчат се планини от финансови средства за конференции, които са посветени на правата и свободите, и някак си плахо и със страх говорим, че днешният напрегнат свят изисква професионална мисъл за защита на правата и на свободите, чрез защита на националната сигурност, на върха на която да застанат просветени лидери, можещи и знаещи. Хора, които да гледат във всички посоки на този свят и за които да е ясно, че нито една държава със своята национална сигурност и нито една блокова структура не могат да се справят с предизвикателствата на днешния ден, заяви Попова, цитирана от БТА.

Престъпността и нарушаването на правата и свободите нямат граница. Те прелитат от държава в държава и от континент в континент и ако заедно не застанем като щит и стена срещу тези предизвикателства нито институции, нито политическа система, нищо не ще бъде в състояние да защити правата и свободите на гражданите на света, добави тя.

Това е въпросът днес - да има политическа система - здрава и стабилна, лидери, които гледат напред, широко скроени, образовани и с висока култура, които не гледат света с капаци, каза Попова. Имаме нужда от политически лидери, които да стоят здраво на земята и да могат да се изправят с чест пред народа си и когото се наложи, да кажат, че са готови да носят повече отговорност отколкото могат да носят в свободни времена, а днес свободата е под опасност, отбеляза вицепрезидентът пред участниците във форума.

На въпрос на журналисти в почивката на конференцията, защо на форума е дадена думата на вицепрезидента, след като има официално поздравление от президента, Попова каза, че на такова събитие е много хубаво, когато и двамата могат да говорят. Речта ми беше импровизация, аз не си пиша речите и бях помолена от Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев да кажа няколко думи, в това няма нищо извънредно, каза тя.
Запитана дали честото споменаване на правата и свободите в изказването й е свързано със слуховете, че Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на може да е една от номинациите на ДПС за президент, тя отговори че е говорила за всички граждани. Нямам такива планове към днешна дата, каза Попова. Плановете ми са "никому нищо лошо, семейството и обществена работа", каза още тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5041 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.09.21 | 19:58

2
Анатема!
Anonimen

2016.09.21 | 19:58

1
Obchti frazi,razteglivi prikazki.A Vie kato vice_prezident kakvo napravixte?CTIGA LOKUMI,GOCPOJO.

Добави коментар

Водещи новини