Депутати предлагат удължаване на срока за сключване на еднодневните трудови договори

  • 11 юли 2016 13:56

  • 1503
  • 0
Депутати предлагат удължаване на срока за сключване на еднодневните трудови договори
© Булфото

Удължаване на срока за сключване и отчитане на еднодневните трудови договори - това предлагат депутати, съобщи в Русе Светлана Ангелова от ГЕРБ, която е един от вносителите на промените в Кодекса на труда. Тя заяви, че сред подписалите се е и Румен ХристовРумен Христов Румен Христов е български политик, кандидат за президент на СДС. Христов е роден на 27.12.1955 г. в от Реформаторския блок.

Законопроектът предвижда еднодневният трудов договор да може да се сключва най-късно в последния ден на съответния месец.
"Oтпадането на задължението за изготвяне на договора в деня на наемането на работника ще облекчи земеделските стопани", заяви Ангелова.

Предвижда се в началото на работния ден предоставянето на отрязък от талон, който да се предава на сезонния работник, а другата част да се съхранява от работодателя. Трудовото възнаграждение ще се изплаща ежедневно срещу разписка или еднократно - за отработените през месеца дни.

Ангелова коментира, че все още не е толкова известно, че еднодневните трудови договори не лишават социално слабите от помощи - т.е. при сключването им не се прекратява регистрацията в Бюрото по труда, ако те са безработни. В същото време чрез тях се внасят здравни и социални осигуровки.

Депутатът припомни, че за близо година в България са сключени около 200 000 еднодневни трудови договора. В област Русе техният брой е над 2000, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини