Депутатите ще обсъждат за трети път промените в съдебния закон

  • 19 юли 2016 07:44

  • 1058
  • 0
Депутатите ще обсъждат за трети път промените в съдебния закон
© Novini.bg

Правната комисия на парламента започна миналата седмица второто обсъждане на проекта за изменение на Закона за съдебната власт. Той трябва да обезпечи направените в края на 2015 г. промени в Конституцията. Поради това, че законопроектът съдържа 200 параграфа, дебатът по измененията продължава вече две заседания на комисията, а сега ще се проведе третото.

На заседанието в 10.00 часа комисията в парламента се очаква да разгледа текстовете, които реформират прокуратурата и които би трябвало да я направят децентрализирана и по-отчетна. Според много експерти обаче промените са недостатъчни и ще останат само на хартия.

На първото заседание Правната комисия прие и предложението на Явор Хайтов - Главният инспектор да взима възнаграждение, колкото член на ВСС, а инспекторите 90% от заплатата на техния шеф. Същото предложение имаше и БСП. Въпросът повдигна много спорове сред депутатите и гостите от съдебната власт. Най-големи негови поддръжници бяха депутатът от ДПС Четин Казан и шефът на ВАС Георги Колев.

Министърът на правосъдието подкрепи идеята, защото след като парламентът е гласувал изравняване на заплатите на членовете на ВСС с тези на тримата големи в съдебната система, което тя не одобрява, ще е честно и заплатите в Инспектората към ВСС да бъдат като техните.

На второто заседание, очаквано, големият проблем беше около съдийското самоуправление. Основни негови противници бяха ДПС и БСП, които питаха - "За какво ви е това съдийско самоуправление?", както и че предложенията прехвърлят разумните граници.

Текстовете за повече свобода на съдиите в административните дейности на съда бяха орязани,а след предложение на реформаторите се приеха текстове, в които се казва, че общото събрание на съдиите може да прави предложения за назначаване на председател на съответния съд; да обсъжда и приема всяка година доклада на председателя за дейността на съда, но не и да го отхвърля и изменя, както и да изслушва предложените от председателя на съда кандидати за назначаване на негови заместници измежду съдиите от съответния съд и може да изразява становище относно предложенията.

Последвайте канала на

Калина Христова
1058 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини