Секретарят на Съвета по сигурността: Твърдите мерки са неизбежни при антитерористична операция

  • 06 юли 2016 08:53

  • 992
  • 1
Секретарят на Съвета по сигурността: Твърдите мерки са неизбежни при антитерористична операция
©

Няма достатъчно основания за опасенията за ограничаване на гражданските права при действието на антитерористичния закон. Това каза в сутрешния блок на БНТ секретарят на Съвета по сигурността Георги Кръстев по повод мерките за тероризма, заложени в антитерористичния закон, одобрен вчера от Съвета.

При извънредна ситуация обаче има строги правомощия, които военнослужещите ще получат. А и те ще преминат съответното обучение, добави Кръстев. Той е категоричен, че при антитерористична операция твърдите мерки са неизбежни.

По думите му, не може да бъде изключена вероятността за злоупотреба при използването на специални разузнавателни средства с цел борба срещу тероризма. Секретарят на Съвета по сигурността обаче успокои, че има достатъчно контролни органи, които следят за използването на СРС.

Георги Кръстев обясни, че според законопроекта основната координираща роля е на министъра на вътрешните работи. При антитерористична операция той свиква щаба и носи най-голямата отговорност. Законово е уредено и провеждането на антитерористични учения, добави той.

Определени са три степени на заплаха и четири степени на готовност. Ще се използват цветове, тъй като са най-разпознаваеми за обществото, каза още Георги Кръстев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
992 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.06 | 11:20

1
"Твърдите мерки " винаги са необходими при налагане на тиранична и тоталитарна власт !По какъв начин инак ГРОБ ще командва все по-обедняващия се народ !Със сила и куршуми !

Добави коментар

Водещи новини