Армията не е готова за борба с тероризма

  • 06 юли 2016 06:35

  • 1433
  • 2
Армията не е готова за борба с тероризма
© Булфото

Българската армия се оказва неподготвена за борба с тероризма, затова военните ще започнат да се обучават за противодействието му. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки. след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. На него беше одобрен спорният законопроект за борба с тероризма. Той регламентира и участието на въоръжените сили в предотвратяване на тероризъм и последствията от него, както и сериозно ограничаване на граждански права. Вносител е вътрешният министър Румяна Бъчварова, пише "Сега".

"За нас новото е, че въоръжените сили ще участват в антитерористични акции. Ако законът бъде приет, ще имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат, да използват оръжие, което ме кара да мисля, че незабавно трябва да започнем подготовка на нашите военнослужещи, защото те не са изпълнявали такива мисии и ангажименти", заяви министър Ненчев. В момента подготвени за борба с тероризма са единствено армейските специални сили и част от Военна полиция. В следващите няколко дни Ненчев ще издаде заповед за организирането на подготовка.

Законопроектът определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие. Предвижда се Министерският съвет да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, да приема стратегия и национален план за противодействие на тероризма. Националният контратерористичен център ще се разполага в ДАНС. В случай на опасност премиерът ще сформира национален оперативен щаб, който ще се води от вътрешния министър. Според предложените текстове на заподозрените за тероризъм ще може да се забранява достъпът до интернет, да напускат страната, да се срещат с определени лица и ще може да им се отнемат личните документи.

Последвайте канала на

Калина Христова
1433 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
han

2016.08.02 | 09:51

2
Върнете граничарите по браздата с наборна служба и готово.
Киро

2016.08.02 | 09:51

1
Ква армия кви ги говорите разсипахте изкрадахте поделенията няма армия

Добави коментар

Водещи новини