Правителството ще разгледа антитерористичния закон

  • 06 юли 2016 07:04

  • 887
  • 0
Правителството ще разгледа антитерористичния закон
© Министерски съвет

Законопроектът за противодействие на тероризма ще разглеждат днес министрите. Вчера той беше обсъден и одобрен от Съвета по сигурността към Министерския съвет.

С него се определят три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие. Предвижда се Министерският съвет да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, а националният контратерористичен център се разполага в ДАНС.

Текстовете на проектозакона дават изключително широки правомощия на МВР, ДАНС и военни да влизат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да разрушават имущество. В случай на заплаха, антитерористите ще могат да изземат лични документи, да ограничат достъпа ни до интернет, смяната на населено място.Въоръжените сили ще имат право да обискират, проверяват вещи и използват оръжие.

Законът предвиждат при нужда антитерористите да подслушват заподозрени до три години, вместо сегашния срок от три месеца. Друга от предвижданите мерки е задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
887 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини