Валентин Радев: Ограничените права са цената, която трябва да платим за по-голяма сигурност

  • 06 юли 2016 08:49

  • 1474
  • 2
Валентин Радев: Ограничените права са цената, която трябва да платим за по-голяма сигурност
©

При заплаха от терористичен акт армията ще може да проверява самоличност, ще ви задържат, ще ви обискират дома, могат дори да ви накарат да минете медицински преглед. Това каза Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018, военен експерт, бивш заместник-министър на отбраната в ефира на БТВ.

На въпрос дали ще се стигне до злоупотреба с власт и правомощия, Радев отговори: „Възможно е. Заради това в закона е записано, че трябва да се спазва Конституцията, правата на хората, да има откритост и др. Ще има ограничаване на правата. Това е цената, която трябва да се плати за по-голяма сигурност“, добави той.

Според военният експерт е важно това да се направи на базата примерите от други страни. „Реакцията на хората ни кара да обърнем внимание на доверието в институциите. Това показва ерозиралото доверие към службите от години“, отбеляза Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018.

Припомняме, че според проекта полицията и армията ще могат да влязат в жилището ни или да използват личния ни автомобил, ако това се наложи, по време на антитерористична операция.

Ако вашето жилище или офис попадат в зоната на антитерористична операция, МВР и армията ще имат право да влязат в помещенията, ако преценят, че се налага. При спешни случаи, когато е наложително транспортирането на човек до болница или преследването на потенциални терористи, тези органи ще могат да поискат и използването на личния ви автомобил.

Достъпни трябва да бъдат и колите на организации, с изключение на дипломатическите мисии и на международните организации. Органите ще могат също да задържат лица с неустановена самоличност, да контролират техническите средства на интернет - доставчиците, както и да поискат унищожаване на информация в зоната на операцията, ако тя застрашава живота и здравето на населението.

Ако по време на антитерористична операция физическо лице или фирма претърпят имуществени вреди, те ще имат право на обезщетение, предвижда още законопроектът.

Общото ръководство на дейността по противодействие на тероризма се възлага на правителството, а Националният контратерористичен център ще бъде разположен в ДАНС, и ще предоставя информация на компетентните структури денонощно.


 

Мая Йорданова
1474 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.07.06 | 11:18

2
Първо трябва да ограничим правата на политици съветници генерали и т.н.

2016.07.06 | 11:18

1
О ,повярвай ми ...няма !То се прави с тая цел ,повече власт за тия ...педали !

Добави коментар

Водещи новини