Антитерористичният закон е лошо сглобен, според Николай Радулов

  • 07 юли 2016 07:38

  • 928
  • 0
Антитерористичният закон е лошо сглобен, според Николай Радулов
©

Няма никакво съмнение, че се ограничават правата на гражданите с антитерористичния закон. Това ме притеснява. Въпросът е дали с него се постига превенция на тероризма. Това каза председателят на Програма „Достъп до информация“ адвокат  Александър Кашъмов в ефира на БТВ.

Той допълни, че не е хубаво, че последните варианти на проектозаконите не се публикуват, за да може да има обществен дебат.

„Законът е разработен с помощта на службите. Ограниченията които се поставят няма да засегнат обикновения гражданин. При екстрена ситуация ще защити гражданите. Законът цели да осигури една зона на антитероризъм“. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Той разкри, че следенето в интернет е отпаднало като част от мерките.

„Този закон по никакъв начин не би могъл да притесни гражданите. Мерките, които изглеждат екстравагантни се прилагат само при случай на терористичен акт. Такива мерки има и сега при извънредни ситуации. Законът е лошо сглобен от няколко западни закона“. Това коментира експертът по сигурност проф. Николай Радулов.

По думите му са необходими промени в Накзателно-процесуалния кодекс, тъй като функциите, които се дават на военните в този закон не са по никакъв начин административно уредени.

"Надявам се, че в парламента ще проявят разум и ще променят закона", заяви Радулов.

„Има неоперативен щаб, съставен от министри, който по същността си няма да е от експерти“, допълни Радулов. Той смята, че законът ще се спазва само от послушните граждани.

„Това, което закона включва контратерористичните мерки, които са секретни“, допълни Гунев. Той увери, че законът ще се прилага само при евентуален терористичен акт. "Няма как закона да се използва за репресивни мерки, защото в крайна сметка ще трябва да се представят доказателства пред съдията, че за този човек има съмнение в тероризъм", отговори на обвиненията Гунев.

Той каза още, че  участието на военните, на специалните части на армия, ще бъде само при терористична атака. Също така, че е получил уверение от Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, че между първо и второ четене в парламента ще има дебат с международни експерти, за да се подобри закона.

„Някои от антитерористичните мерки са аналог на затвор“, изрази притеснение адвокатът. Той допълни, че за подобни мерки не може да се търси наказателна отговорност. Не е записан в този закон мерките за пропорционалност.

 


 

Мая Йорданова
928 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини