Депутатите криминализираха "радикалния ислям" на първо четене

  • 23 юни 2016 15:21

  • 2897
  • 2
Депутатите криминализираха "радикалния ислям" на първо четене
© Novini.bg

Депутатите приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се криминализира "радикалният ислям".

От гласувалите 119 народни представители 106 бяха "за", трима "против", а 10 се въздържаха. От ДПС не участваха в гласуването. Вносители на законопроекта са депутати от Патриотичния фронт /ПФ/. С промените проповядването на радикален ислям беше включено в списъка с престъпления. Предвиденото наказание е лишаване от свобода до три години или глоба до 5000 лева.

С новите текстове беше записано, че идеология "Радикален ислям" се проповядва от едно лице, когато то с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за някои от следните идеи: за създаване на Ислямска държава /Халифат/; за налагане на законите на "Шериата" над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма, или пропагандира насилие във вид на свещена война /джихад/ срещу немюсюлмани. Същото деяние е налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято идеология е базирана на исляма, или се извършва агитация в полза на такива организации.

Според вносителите в Наказателния кодекс е криминализирано само проповядването на "недемократична идеология" и като такава е посочен само фашизмът. Криминализирането на радикалния ислям е важно с оглед на заплахата за обществото. Пряк резултат от разпространението на радикалния ислям е бумът на международния тероризъм, смятат още вносителите.

В рамките на дебатите от ДПС определиха промените като "калпави". Алиосман ИмамовАлиосман Имамов  Алиосман Ибраим Имамов е роден в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС, предложи в кодекса да се запише не само радикалният ислям, а всички радикални религиозни идеологии. Ние сме против всякакви форми на насилие, против всякаква радикализация, подчерта Имамов. Омръзна ни обаче някой да ме убеждава, че моята религия е радикална, допълни той и призова депутатите да имат предвид, че думите им могат да засегнат над милион български граждани мюсюлмани. Те са добри хора и не мислят, че са терористи или че отглеждат терористи, каза Имамов.

Този закон е насочен към едни реални прояви в световен мащаб, а не към традиционните български мюсюлмани, не е насочен срещу религията, заяви Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността от ПФ. Според лидера на "Атака" Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа в кодекса освен радикалният ислям трябва да бъдат записани и други крайни религиозни организации и секти.

Последвайте канала на

БТА
2897 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.23 | 20:55

2
е радикалния ислям до сега законен ли е бил?... много трябва да работят тези у парламенто
Атеист

2016.06.23 | 17:12

1
Какъв е този радикален ислям? Забранете целия ислям като образовате хората. Все едно да забранят радикалната простотия, а не цялата простотия.

Добави коментар

Водещи новини