Парламентът ратифицира споразумението за "Фонд Мадад" в отговор на сирийската криза

  • 22 юни 2016 10:51

  • 885
  • 1
Парламентът ратифицира споразумението за "Фонд Мадад" в отговор на сирийската криза
© Булфото

Парламентът ратифицира Споразумението за създаване на регионален доверителен фонд на Европейския съюз в отговор на сирийската криза - "Фонд Мадад", и неговите вътрешни правила.

България ще се присъедини към Фонда с вноска от 100 000 евро като потвърждение на активната ни позиция за намиране на ефективни решения на бежанския проблем в Европа и като акт на солидарност с най-силно засегнатите държави. Вноската ще бъде от предвидените бюджетни средства за официална помощ за развитие от Програмния бюджет на Министерството на външните работи за съответната година.

Доверителният "Фонд Мадад" за отговор на кризата в Сирия е единственият инструмент за финансиране от ЕС с действително регионален обхват не само в Сирия, но и в Турция, Ливан, Йордания, Ирак, Египет (основните потоци на мигрантите в Европа са с произход от Сирия, но също така от Ирак и Афганистан). Неговите цели и приложно поле са формулирани по начин, позволяващ средствата да бъдат използвани и за най-засегнатите страни в Западните Балкани.

Споразумението за "Фонд Мадад" е подписано и е влязло в сила на 15 декември 2014 г. На 4 март 2016 г. то е изменено и допълнено и се прилага консолидираната му версия. Промените се наложиха от необходимостта приложното поле на Фонда да бъде разширено към региона на Западните Балкани съгласно Решение на Европейската комисия от 21 декември 2015 г.

Преди това парламентът прие окончателно промените в Закона за защита при бедствия. С измененията се създават областни и общински съвети за намаляване на риска от бедствия и се задължават общини с до 20 хиляди жители да създават доброволни формирования при бедствия. Юридически лица също могат да създават такива формирования за тяхна сметка.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
885 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.22 | 16:38

1
Фонд "Мъда " , да си платим е,бането ни от фесовете !Колко педала са гласували за това !Кажете ,не се срамувайте !

Добави коментар

Водещи новини