Кунева разпореди проверка на 62 проекта по ОП за 20 млн. лева

  • 14 юни 2016 13:16

  • 3852
  • 2
Кунева разпореди проверка на 62 проекта по ОП за 20 млн. лева
© МОН

Министърът на образованието и науката Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 разпореди проверка на 62 одобрени проекта по процедурата „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка за деца в неравностойно положение“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, на обща стойност 20 млн. лева.

Това съобщи тя на нарочна пресконференция днес, информират от пресцентъра на МОН. Проверката е въз основа на сигнал на Национална мрежа за децата. Целта на министерството е да контролира и насочва публичните средства по най-добрия начин. Всеки лев трябва да отиде по предназначение, но когато става дума за деца в неревностойно положение, усилията ни трябва да бъдат десетки пъти повече, коментира Кунева. На 3 юни на сайта на МОН бяха качени одобрените 62 проекта по процедурата. За да бъдат сключени договори и да бъдат отпуснати средства, проектите трябва тепърва да минат на допълнителна проверка от Управляващия орган по програмата за двойно финансиране, свързани лица и други проблеми.

На 10 юни обаче, още преди започването на тази допълнителна проверка, в МОН е получен сигнал от Национална мрежа за децата, че три от класираните проекти будят съмнение. Те са на сдруженията с нестопанска цел „Детски свят – щастливо бъдеще“, „Детско царство“ и „Детски усмивки“. Сдруженията са регистрирани в един град, две от тях - на един и същ адрес и са създадени много скоро след обявяване на насоките за кандидатстване през август 2015г.. В управителните им съвети участват едни и същи лица. Впечатление прави и фактът, че сумата на проектите е доста сходна. Всеки от трите проекта е с няколко лева по-малко от тавана от 500 хил. лева. Кунева посочи, че на пръв поглед и самите проекти са доста сходно написани.

За мен като юрист това е заобикаляне на закона – едни същи хора, били те на различни позиции, да кандидатстват. В насоките за кандидатстване е записано ясно, че една организация може да е водеща само веднъж, каза още министърът. По подадения сигнал започва осемдневна проверка от Звеното за вътрешен одит и инспектората на МОН дали тези проекти са били класирани при надлежно спазване на процедурата за оценка и класиране. Проверката ще обхване цялостната процедура по оценка и ще включи всички 62 кандидати.

Ще направя всичко възможно програмата да тръгне добре, да върви добре и да няма никакви съмнения. Няма да се уморя да разглеждам всеки сигнал, каза още Кунева. По думите й традиционно с програмите за ромски деца има проблеми, а това е сфера, която се нуждае от устойчиви резултати. Няма как да се съгласим с нещо, което не стига до децата, посочи вицепремиерът. В момента, благодарение на сигнала и на бързите действия на министерството, няма нанесена щета, но искам да кажа ясно: Никой да не си прави сметката, че може да се продължава по такъв начин, каза Кунева и допълни, че ако проверката докаже злоумишлени действия, тя няма да се поколебае да сигнализира прокуратурата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3852 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Васил Иванов

2016.06.14 | 13:37

1
Точно така трябва сети че, много хора работят само по документи необходимо е да се разговаря с бенифициентите по проектите

2016.06.14 | 16:42

2
да вземе да провери 2-ра немска защо не се води частно училище, след като приема му неофициално е с/у дарения?...

Добави коментар

Водещи новини