БСП отново поиска "главата" на Кунева

  • 22 юни 2016 11:29

  • 1124
  • 2
БСП отново поиска "главата" на Кунева
©

ПГ на „БСП лява България“ поиска оставката на министъра на образованието Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22. Това обяви народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Валери Жаблянов по време на брифинг в НС.

„Ние настояваме за оставка в този случай, защото за нас това е единствената възможност системата на МОН да бъде успокоена“, заяви той депутатът.

„Проведеният преди два дни учителски събор в София представлява мероприятие с политическа цел, което нямаше никакво отношение към системата на образованието“, каза той. По думите му учителите са били използвани по един неприемлив за тях начин, в една неприемлива форма, не за да разберат какво представлява новият Закон за предучилищното образование, а за да може екипът на МОН да получи политическа подкрепа. Жаблянов изтъкна, че в правителството има разнобой по този закон и че министър-председателят е отказал увеличение на заплатите на учителските заплати - нещо, което е обещано от министъра. „За нас ситуацията става все повече ненормална“, заяви той.

„Нашата позиция е съобщавана многократно и ние ще продължим да настояваме за нея“, заяви той. По думите му въпросът не е в това кой повече разбира в България от средно образование, а е за бъдещето на средното училище.

Той припомни, че парламентарната група на БСП е внесла проект на закон за отлагане на приетия вече Закон за училищно и предучилищно образование за отлагането на влизането му в сила. В предложения законопроект от БСП предлагат законът да влезе в сила от 1 август 2017 г. Според тях от МОН трябва да бъдат отпечатани в нормални срокове и условия учебниците за учениците от 1 и 5 клас.

Народният представител от БСП Мариана Бояджиева обърна внимание, че до този момент са готови само четири от държавните образователни стандарта, а общият им брой е 17. Тя поясни, че има малко повече от месец до планираното начало на старта на новия Закон за предучилищно и училищно образование, а има толкова несвършена работа. По думите ѝ до този момент МОН не е представило финансов план какво ще струва прилагането на новия закон.

Последвайте канала на

Калина Христова
1124 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.23 | 08:44

2
Ама тая и глава ли има ? Що ли си мислех ,че е само с крива уста и д-пе !

2016.06.22 | 20:09

1
Това е най-логичното нещо, което трябва да се случи: оставката на Кунева, отлагане на приложението на закона, дори отмяна на новия закон и промяна формата на изпита за ДЗИ/модули, уеднаквяване на изпита по всички предмети, т.е. включване в изпита по биология разработването на тема , иначе има още да се чудите защо всички избират биологията./!!!

Добави коментар

Водещи новини