Вижте какво каза Кунева за кандидата за президент на РБ

  • 12 юни 2016 11:40

  • 8761
  • 7
Вижте какво каза Кунева за кандидата за президент на РБ
©

Кандидатът на Реформаторския блок за президент трябва да може да обединява. Трябва да може да стабилизира и в същото време да предлага визия за бъдещето. В тази мажоритарна фигура трябва да се види гаранция за нормално общуване между институциите и нормална държава въобще. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

Ние не изключваме нито една възможност. Кандидатът може да е човек с много голям национален престиж, който не е част от блока, но е готов да изрази неговите стремежи или може да е човек от средите на РБ, който да може да обединява и да е с достатъчно традиции в дясно център, каза тя и допълни, че ДБГ е готова да обсъжда всички тези варианти с партньорите си в РБ.

По думите на Кунева на един конгрес трябва да бъдат решени много други въпроси освен този за лидера – как да се взимат решенията в блока, кои изискват нормално и кои 2/3 мнозинство, какви да са органите на РБ и тн. Тя посочи, че подготовката на подобен конгрес е изключително тежка задача, която не може да бъде осъществена в толкова кратки срокове преди края на юли.

Според лидера на ДБГ общото явяване на РБ на кандидат-президентските избори не може да буди спорове, защото още в учредително споразумение е разписано, че Блокът ще мине цял цикъл от избори заедно. Не виждам защо се разсейваме от нещо, което сме си обещали, сигурни сме, че ще го изпълним и нямаме съмнение, че трябва да се случи.

РБ е много повече от партиен проект, той е национален, каза Кунева. Тя подчерта, че ДБГ работи за запазването на единството на  блока с целенасочени действия в тази посока. Искаме стабилност, предвидимост и нормалност.

На въпрос за самопредлагането на лидера на ДСБ Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и за кандидат, Кунева коментира, че всеки може да има лични желания, ако счита, че това е прилично. Но РБ не е издигал обща кандидатура за президент и е добре личните желания да си останат на това поле. Кандидатът на РБ трябва да може да обедини РБ и всички да го харесват, каза още тя.

По отношение резултатите от матурите, Кунева коментира, че те трябва да действат като сигнали за действия. Ако през 2009, 2013 или 2016г. имаме сигнал, че един випуск или един регион не са се представили добре, ние трябва да направим план как това да се промени – месец по месец, година по година. Тя посочи, че в момента в образователното министерство се изготвя именно такъв план на анализа на резултатите от матурите, който ще бъде представен есента.

Затова е важна стабилността на образованието. Една голяма част от нещата, които законът сега залага, ще бъдат видни след 10-12 години – затова освен с действия трябва да се въоръжим и с търпение. Резултатите няма да бъдат нито в моя мандат, нито на следващия министър.

По думите й обаче обществото не бива да губи фокус от образованието. Затова и се прави учителският събор на 19 юни, който да постави реформата в центъра на общественото внимание. До момента има над 2000 въпроси от учители преди събора.
Вицепремиерът посочи, че в момента се провеждат три реформи – на училищното образование, на висшето, което да осигурява връзката с пазара на труда и на науката, която да създаде научни центрове, за да може блестящите български умове да се развиват в страната.

Образование и инфраструктура са формулата за успех на всяка държава. Всеки лев похарчен за образование е инвестиция, а не разход, обобщи Кунева.

Калина Христова
8761 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
beIN SPORTS

2016.06.19 | 00:09

7
s 2 dumi Mrysna Kurva

2016.06.19 | 00:09

6
мрьсна рачавра

2016.06.19 | 00:09

5
Гнусна Червена Кукувица!

2016.06.19 | 00:08

4
Като слушаш тези красиви думи ти става едно леко на душата и ти идва да литнеш през терминал 2 и никога да не връщаш тук
ВАЖНО

2016.06.19 | 00:08

3
АБЕ ТАЯ БАЯ ГРОЗНИЧКА.............

2016.06.13 | 19:32

2
От време на време си викам, че трябва да гласувам, но когато видя физиомутрата на този мутант и се отказвам. Това е най алчното и жадно за власт говедо в българската политика. Всички видяха от какви боклуци се състои Реформаторкия блок,чиято единствена цел е да останат колкото може повече във властта да смучат кокала. Какъв президент,какви избори,кой би гласувал за тази шайка?

2016.06.13 | 19:31

1
ДА ОБЕДИНЯВА РЪБЪВИЯ БЛОК - МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА. В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧА 6%

Добави коментар

Водещи новини