Въвеждат и 99-годишни концесии

  • 27 април 2016 06:52

  • 2117
  • 2
Въвеждат и 99-годишни концесии
© Булфото

Концесии да се дават и за срок над 99 години, предвижда проект на нов закон за концесиите. Той отменя сегашния 35-годишен таван.

“Така както в закона за обществените поръчки няма лимит на цените, а те са обект на оценка и договаряне, така и при концесиите срокът ще се оценява и ще се търси баланс. Досегашният твърд срок ощетяваше концесионери, които искат да вложат по-големи инвестиции. Така вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник обясни пред журналисти отпадането на времевите ограничения в проекта. Той подчерта, че срокът по всеки концесионен договор ще е съобразен с възвръщаемостта на инвестициите, рисковете за концедент и концесионер, пише "24 часа".

“Записали сме категорично условие срокът да не води до ограничаване на конкуренцията”, подчерта Дончев. Въвеждат се три вида концесии - за строителство, за услуги и за ползване на държавна и общинска собственост. Само при последния вид е оставен таван в закона- те не могат да са по-дълги от 25 години. Концесиите за подземните богатства са изключени от обхвата на този закон.

Новост са т.нар. концесии с трансграничен интерес, от които се прогнозират приходи над 5,22 млн.евро. Такива досега нямало, но се очаквали за общи обекти между две съседни държави например.

Според Дончев концесиите за летище София и за плажовете, както и за всички заварени договори, ще се проведат по досегашния закон.

Предимство при преговорите и сключването на договорите ще имат състезателната процедура с договаряне и състезателният диалог, а не само откритата процедура, както досега. По повод критиките за публичност на концесионните процедури Дончев смята, че тя трябва да бъде прилагана внимателно, тъй като имало случаи, при които вещи лица, след като станали известни, били издирвани, за да се уговарят оценки.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2117 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
te tova e

2016.04.27 | 10:37

1
noviat zakon za prisvoiavane na darzavni blaga gn. Boisov

2016.04.27 | 10:37

2
ne go narizai gn. tikvata .a po-skoro kurva

Добави коментар

Водещи новини