ГЕРБ предлага контролът върху малките дестилерии да премине към общините

  • 21 април 2016 15:34

  • 1474
  • 0
ГЕРБ предлага контролът върху малките дестилерии да премине към общините
© Булфото

Общините да поемат отчитането, контрола и внасянето на акциз от малките обекти за производство на ракия, т. нар. малки дестилерии, предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от ГЕРБ.

Кметовете ще имат правата и задължението да водят отчетността, да събират данните от нея, да дават разрешение един малък обект да работи или да му го отнемат, обясни пред журналисти в Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е и един от авторите на законопроекта.

Сумата от внесения от тези обекти акциз ще постъпва по сметка на общината. Стоянова аргументира предложението с това, че агенцията "Митници" не контролира пряко и постоянно дейността на малките дестилерии. Според нея промяната ще доведе до подобряване на контрола и повишаване на приходите. Така забраната за шестте месеца през годината, когато според действащите разпоредби малките казани не могат да варят ракия, вече няма да бъде необходима.

От ГЕРБ предлагат още да се въведе режим на регистрация на всички производители, вносители и търговци на съоръжения за спиртни напитки, етилов алкохол и вино. Регистърът ще бъде публичен и ще се води от Министерството на икономиката, пише БТА.

Менда Стоянова посочи, че предлагат и промяна в определението "малък обект за дестилация" - обект, в който се произвеждат не повече от 10 хектолитра чист алкохол годишно, което означава не повече от 2500 литра ракия от порядъка на около 40 градуса.

Председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 коментира, че този закон убива малките производители. "Продължават да се обслужват интересите на големите монополи в алкохолния бранш", подчерта той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини