Менда Стоянова подготвя предложение за промяна в Закона за акциза и данъчните складове

  • 11 април 2016 15:45

  • 2093
  • 1
Менда Стоянова подготвя предложение за промяна в Закона за акциза и данъчните складове
© Булфото

Народният представител Менда Стоянова - председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, съобщи в Пловдив, че подготвя и ще внесе предложение за промяна на Закона за акциза и данъчните складове в частта му за самостоятелните малки обекти за дестилация /казани за изваряване на ракия/.

Предложението е регистрацията и контролът върху тях да мине изцяло към общините, защото по думите й Агенция "Митници" "има много по-важни задачи от това да ходи по селата и да следи ракиените казани".

Според нея кметът на общината много добре знае къде по селата има такива обекти, работят ли и кога.

Предложението включва още приходите от тази дейност да влизат в общинските бюджети, което означава някакъв контрол над тях, както и да се въведе регистрационен режим на производителите и вносителите на дестилационна инсталация, допълни Менда Стоянова.
Предложението е в отговор на протестите на собствениците на казани.

По данни на агенция "Митници", цитирани от депутата, в страната са регистрирани общо 1576 казана и от ежемесечните им декларации, които са общо 19 442, 13 200 са нулеви. Останалите 6 600 средно са работели по 4,2 месеца в годината, като от януари до юни е изварена едва 8 на сто от ракията.

Менда Стоянова смята, че ако предложенията се приемат, казаните ще излязат от "сивия сектор" и ще осигурят на общините доход около 10 милиона лева на година, колкото е сегашната загуба на държавата от тях.

Последвайте канала на

БТА
2093 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2016.04.12 | 18:10

1
Тая на две магарета сеното не може да раздели.

Добави коментар

Водещи новини