Първанов: В президентската двойка няма да ме видите като вицепрезидент

  • 26 март 2016 16:18

  • 2002
  • 6
Първанов: В президентската двойка няма да ме видите като вицепрезидент
© Булфото

В президентската двойка няма да ме видите като вицепрезидент. Това каза на пресконференция в Бургас председателят на ПП АБВ Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в в отговор на въпрос дали ще участва в предстоящите президентски избори като част от кандидат-президентската двойка.

Той обясни, че има свое мнение по въпроса как трябва да се тълкува Конституцията относно правото на президента да се кандидатира след два последователни мандата. „Текстът не е само два последователни мандата. Там има друг текст, който има различно звучене и е право и задължение на Конституционния съд да направи своето меродавно тълкувание”, коментира Първанов. „Може тези, които се притесняват от моята кандидатура, да направят едно питане. Да го направят по възможно най-бързия начин и да си решат проблема достатъчно далеч преди изборите”, каза още той.

"Президентските избори са възможност за промяна в България. Както през 2001 година промяната започна от една победа на левицата, така и се надявам това да се случи и сега”, допълни той. „На левицата, не само на БСП, й трябва дълбока, значима, мащабна промяна”, каза още Първанов. По неговите думи, това включва промяна на политики и лица. „В т.ч. и такива като мен трябва да отстъпят на заден план в недалечно бъдеще, защото левицата трябва да се върне като важен, ключов и може би решаващ фактор в българската политика”, категоричен бе Първанов, цитиран от "Фокус".

Според него, това предполага и единство. „Откровено казано на мен и на колегите от АБВ ни е много по-лесно да водим диалог с партии от центъра”, допълни той. Според него има три възможни сценария за участие в президентските избори като единият е кандидатура с максимално широка подкрепа, олицетворяваща националното единство. По неговите думи, това е малко вероятно да се случи. Според него, вторият сценарий е лява кандидатура, което е повече желателно, отколкото възможно. „Третия сценарий е всеки участва в тези избори със своя партийна кандидатура", допълни той.

По думите на Първанов, негов колега от ул. „Позитано” 20 язвително е коментирал как Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска е загубил от най-слабия президент. „Това показва, че Калфин е правил сам кампанията и тук не мога да споря. Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска направи една кампания без подкрепата на партията, която го издигна”, категоричен бе той. По думите на Първанов, Калфин е финансирал кампанията си сам. „И обикаляше сам, и спечели резултат, какъвто тази формация не е имала години наред. АБВ няма да провокираме дебат в лявото, но и няма да оставим такива закачки без отговор”, заяви още Първанов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2002 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
gost

2016.04.10 | 16:38

6
Nie sme vinovni-da gi mahnem ot scenata...vsi4kite.

2016.04.10 | 16:36

5
Нагъл,мръсен,крадлив и гнусен комунист! Те не го искат в селото,той за попската дъщеря се готви.Агент Гоце, ако не беше ДПС и фалшификациите през 2001 год., никой нямаше да е чувал за теб.Гледай си хотелчетата,браконерството,малолетните пикли и изчезни от политиката,Андрешко подъл!

2016.04.10 | 16:36

4
НАГЛОСТА Е РАВНА НА ПРОСТОТИЯТА. КОЛКОТО ИМАШ ОТ ВТОРОТО, ТОЛКОВА И ОТ ПЪРВОТО.

2016.04.10 | 16:36

3
Не го искат в селото а той пита за поповата къща.

2016.04.10 | 16:35

2
Много гнусен комунист!
Умник Гюро

2016.04.10 | 16:35

1
Долен червен бандит и грабител на българския народ. Това е Георги Първанов.

Добави коментар

Водещи новини