Йотова: Да върнем влиянието на България като световно средище за развитието на славистиката

  • 11 май 2024 16:10

  • 562
  • 8
Йотова: Да върнем влиянието на България като световно средище за развитието на славистиката
© Пресцентър Президентство

Да възстановим влиянието на България сред водещите слависти по света, да върнем заслуженото ѝ място като средище за развитието на славистиката. България е люлката, която създаде цяла нова цивилизация – славянската, и трябва да се знае, че разпространи към останалия славянски свят познание, култура и духовност, които и до днес предопределят развитието на Европа. За това призова вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , на откриването в Атина на Международния научен форум „Пътят на светлината“ в деня, в който православната църква почита Светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Форумът, който се провежда под патронажа на вицепрезидента, е част от програмата за отбелязването на 20-годишнината на Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“, съобщиха от президентския прессекретариат.

В приветствието си Йотова благодари на учените и учителите в българските неделни училища, че разпространяват знанието за духовната империя България. „Както написа Паисий в своята „История славянобългарска“, българите по-рано от всички славянски народи започнали да четат на своя език“, припомни вицепрезидентът.

„Епохалното дело на Светите братя Кирил и Методий беше продължено от техните ученици, но тяхната мисия не приключи в Централна Европа. Преди повече от 11 века в българските земи се родиха свещени букви и книжовни школи, които разпространиха четмо, писмо, култура и духовност по целия славянски свят. Спасено от княз Борис, славянското слово беше разпространено с българските букви и на Изток, и на Запад, и постави началото на нова книжовност, култура, духовност, утвърди православието“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Вицепрезидентът подчерта битката, която се води за Кирило-Методиевото наследство. „Трябва да се знае и разчитаме много на вас, учените, преподавателите, да разказвате, да доказвате, че мисията на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици намери спасение в тогавашната българска държава благодарение на далновидни български владетели. Родиха се влиятелните Преславска и Охридска книжовна школа“, посочи Йотова. Вицепрезидентът беше категорична, че историята на писмеността, която българите дадоха на славянския свят, не бива да е обвита от невежество, да завива в лъжепатриотарство, да достига краен национализъм.

Като най-добрия проводник сред българските деца в чужбина на българското знание, на българщината и приноса на България в световното културно наследство Йотова определи българските неделни училища. „С вашата дейност в технологичния 21 век продължавате да пишете вечността, с най-силното оръжие – духовността и словото. Учите българските деца, които се раждат в чужбина, да познават своя корен, да отстояват своята идентичност, да пазят българския език“, обърна се тя към преподавателите в български неделни училища зад граница.

Илияна Йотова ще открие международен форум в Атина, посветен на делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици

Вицепрезидентът постави въпроса за драстично намаляващите лекторати по български език и култура в чужди университети – от 200 преди 20-ина години, днес са около 40. Тя призова за общите усилия на българската държава да бъдат възвърнати тези изгубени позиции.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , отново защити идеята за създаването на Български национален културен институт зад граница. „Той ще е необходимият и ценен партньор в мисията ни за разпространение на българското културно-историческо наследство, за привличане на интереса на чуждите граждани към българския език, традиции, култура и духовност. Само България от европейските страни няма такъв институт“, посочи Йотова.

Като част от усилията за връщането на ролята на България в световната славистика е инициативата на вицепрезидента за международен форум за кирилицата. Преди две години такъв форум в София събра известни учени българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша, Сърбия и техни български колеги, които дискутираха създаването и утвърждаването на кирилицата като нова графична система и значението й за православието, за духовността през Средновековието, както и перспективите пред кирилицата в 21 век. През месец юни тази година предстои второто издание на форума.

По-късно вицепрезидентът разговаря с представители на български сдружения и неделни училища.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
562 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2024.05.25 | 06:22

8
❤️ Г­о­р­­е­щ­и­­ ­м­о­м­и­­ч­­­е­т­а­­­ ­­в­­­и­­­ ­о­­ч­­­а­к­в­­­а­т ­­-­­­ X­1­8­­­.­­F­U­N
Манечи

2024.05.12 | 07:18

6
Каква славистика те гони Йотова?!
Йхх

2024.05.12 | 07:55

7
Ти червена бабичке върни на човека който уби баща ти краденото от него
о боже

2024.05.12 | 02:34

5
ТАЯ СПИРАНЕ НЯМА ВСЕ ЧУЖДИ ДУШИ ДАВА НО СВОЯТА Я ПАЗИ!!КУМА ЛИСА ЧЕРВЕНА !!?
о боже

2024.05.12 | 02:33

4
ТАЯ СПИРАНЕ НЯМА ВСЕ ЧУЖДИ ДУШИ ДАВА НО СВОЯТА Я ПАЗИ!!

2024.05.12 | 00:30

3
Болшевишки отпадък.

2024.05.11 | 20:00

2
СДС ДПС ГЕРБ ПП ДБ (Демократичната Сглобка) сега и Демократичния Сговор преди 1944г. са ЕДНО и СЪЩО ПРО ФАШИСТО НАЦИСТИ МУСОЛИНО-ХИТЛЕРИСТИ. ТЕ са РОМИ РОМАНИ РУМЪНИ - НЕ СЛАВЯНИ (БЪЛГАРИ), а РОБИ на РИМ РУМЪНИ СКЛАВЕНИ. Името на България от 1989г. до Ден днешен е MOESIA INFERIOR - ДОЛНА МИЗИЯ, НЕПЪЛНОЦЕННА МИЗИЯ, ПОДЧИНЕНА МИЗИЯ, НЕСПОСОБНА МИЗИЯ, РОБСКА КОЛОНИЯ НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ - САЩ, т. с. БЪЛГАРИТЕ са РОМАНИ вече, ЛАТИНИЗИРАНИ РОБИ РОМИ, роби на РИМ, абе РОМИ - РУМЪНИ - СИНТИ - ЦИГАНЯ. РОМИ РОМАНИ РУМЪНИ НЕ СА ХРИСТИЯНИ, а ЕЗИЧНИЦИ ПАГАНИ ГЕРМАНИ кланящи се на РИМСКИ БОГОВЕ - ЮПИТЕР.... ЮПИТА.... ХИПИТА - МОДЕРНИ ТРАНСДЖЕНДЕРИ.... Това трябва да ПРИКЛЮЧИ!
ИСТИНАТА

2024.05.11 | 16:32

1
"другарко" Йотова, за да стане това, ПЪРВО ТРЯБВА да ПОКАЖЕМ на БЪЛГАРИТЕ, България "ИЗЧЕЗНАЛАТА" ПЪТНА КАРТА!!! Ще ли, е ВЪЗМОЖНО това ПРЕДИ "изборите"????

Добави коментар

Водещи новини