Забраняват лова по време на избори и референдуми

  • 17 март 2016 12:18

  • 2041
  • 2
Забраняват лова по време на избори и референдуми
©

Забрана за ловуването в дни, в които се провеждат избори и национални референдуми, прие на първо четене парламентът. Депутатите одобриха промени в Закона за лова и опазване на дивеча, внесени от Министерския съвет. С измененията се дава възможност при ловуване да бъде използвано пневматично оръжие с определени показатели и лъкове.

Регламентира се възможността за групов лов на сърна, като същевременно се забранява използването на кучета. С две седмици се съкращава срокът за групов лов на дивата свиня и се забранява използването на капани за нейния улов извън оградените площи. Парламентът одобри на първо четене и други два законопроекта за промени в Закона за лова и опазване на дивеча.

С измененията, внесени от Петър Петров /Патриотичен фронт/ и група народни представители, се предвижда сроковете за ловуване на водоплаващи птици да бъдат удължени до края на февруари, за да се изравнят с тези в съседните ни страни. В Румъния срокът бил до 28 февруари, а в Гърция - до 10 февруари.

Измененията, предложени от Вили Лилков /Реформаторски блок/ и група народни представители, предвижда заповедите на министъра на земеделието и храните за определяне и за промяна на границите на ловностопанските райони да подлежат на съдебен контрол по реда на Административно-процесуалния кодекс. По време на дискусията депутатите се обединиха около необходимостта за опазване на дивеча в България.

Румен Желев /ГЕРБ/ отбеляза, че дивечът е национално богатство, но състоянието му в момента е тревожно. Румен Христов /Реформаторски блок/ цитира думи на актьора Леонардо Ди Каприо при получаването на наградата "Оскар", че приемаме планетата за даденост, и отбеляза, че в момента при 120 хиляди ловци няма една сърна на ловец.

От "БСП лява България" и ДПС възразиха срещу разрешаването на груповия лов на сърна, защото популацията в момента не го позволява.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2041 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Важно!

2016.06.06 | 17:35

2
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

2016.06.06 | 17:34

1
А стига си ревал, кво търсиш тука, бегай на вън! Тука е така, де си виждал мутра да плаща или да има обноски и възпитание! Бегай бързо стига си ревал. Аз на плаж не ходя у нас, а он ръграл д абачка на морето?????

Добави коментар

Водещи новини