РБ: Притеснителни са данните на синдикатите

  • 11 март 2016 14:29

  • 1059
  • 0
РБ: Притеснителни са данните на синдикатите
©

Притеснителни са данните на синдикатите, че има намеса от страна на работодатели и натиск върху това работещи да се сдружават в организации - това е основно право във всяка демокрация и трябва да се съблюдава. Не можем да допуснем да занижим степента на защита на работещите. Това каза на среща с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" в парламента днес съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Срещата беше по покана на синдикатите и на нея се обсъдиха проблеми на зачитането и защитата на синдикалните и социалните права на хората на наемния труд като част от европейска кампания на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Зеленогорски посочи, че може да се дискутира по темата за специализирани органи за решаване на трудови спорове, предлагани от синдикатите, като добави, че такива органи биха могли да разтоварят системата и да се разглеждат в контекста на ефективна съдебна реформа.

РБ има сериозен юридически и икономически екип и ще изразим становище на Изпълнителния съвет на РБ и на парламентарната група по направените предложения, каза още Зеленогорски. Стана ясно още, че при формирането на позицията на РБ ще се вземе под внимание, че по Конституция и съгласно Европейската конвенция за правата на човека се изисква всяко решение, което засяга имуществото и доходите на едно лице, включително работата му, да подлежи на съдебен контрол.

Синдикатите посочиха, че по доклада на ВСС годишно трудовите спорове у нас са около 6 хиляди и съобщиха за случаи от 2015 година на опити за сплашване на синдикални членове, упражняван административен натиск върху тях и склоняване към отказ от синдикално членство като установени нарушения.

Последвайте канала на

Калина Христова
1059 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини