Константин Философ и "Арена Армеец" в дебата за промени в Изборния кодекс

  • 10 март 2016 12:38

  • 1076
  • 0
Константин Философ и "Арена Армеец" в дебата за промени в Изборния кодекс
© Булфото

Константин Философ, платежни нареждания за платени глоби, ирония и препратки към изборната нощ в зала "Арена Армеец" използваха депутатите като аргументи при дебата по 14-те проекта за промени в Изборния кодекс. Най-активни народните представители бяха при обсъждане на задължително гласуване и на агитация по време на кампания на език, различен от официалния български.

Противници и застъпници имаше и на идеята за машинно и електронно гласуване. ДПС и независимият депутат Георги Кадиев се "срещнаха" в предложенията си за агитация и на друг, освен на официалния български, език.

Такава възможност, според съпредседателя на ПГ на Движението Четин Казак, цели да гарантира всеобщо признати от световната общност човешки права. Според Кадиев простата човешка логика предполага, че всеки има право да получава информация на езика, на който иска да говори.

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан показа платежно нареждане, с което на 23 февруари е превел на НАП 2200 лв глоба като санкция от областния управител на Разград за това, че при откриване на кампанията е поздравил на майчин език присъстващите за Курбан байрам. Къде е Св. Константин, наречен Философ, къде сме днес ние, попита Местан. И подчерта, че решението на въпроса за агитация на майчиния език е мерило на демокрацията у нас. България продължава да е единствената страна - член на ЕС, в която има ограничение за ползване на майчиния език в кампания, дори когато е осигурен превод на официалния български, добави към аргументите си Местан. След това направи връзка с 24 май, който, по думите му, е много повече от празник на буквите. Истинското значение на Кирил и Методий е в това, че са водили битка с триезичниците, за да защитят правото на всеки един народ да се обърне към бога на собствения си език, обясни той на депутатите. Днешните български владетели, законодателният ни орган, са далеч от висотата на средновековна България от 9 век, добави политикът.

Няма лошо, когато се молиш на бога си, да се обръщаш на майчин език, отговори му Славчо Атанасов от Патриотичния фронт. Но, ако слушаме Вашата теза, трябва да променим конституцията, коментира той. И обясни, че в Германия, например,има 8 млн. турци и кюрди, но немските партии не агитират на турски език. Да оставим божиите работи на Бог, а изборите да се водят на официалния език на една държава, призова той.

Нямаме за цел да записваме в ИК употребата на нова азбука, допълни го социалистът Валери Жаблянов.

От "Атака" декларираха, че няма да подкрепят пълзящ неоосманизъм и във връзка с последните събития, които се случват тук.

Иронията влезе в сила по отношение на идеята на ГЕРБ за намаляване на предизборната кампания от 30 на 21 дни. Направете я три дни, посъветва ги независимият Велизар Енчев - като в събота се мисли, в неделя се гласува, така за кампания остават сряда четвъртък и петък.

Задължителното гласуване също събра фокуса на дебата. Негови автори са от Патриотичния фронт и отделно от "Атака". Такова изискване може да бъде въведено като задължение и не нарушава правата в конституцията, обобщи председателят на ПГ на ПФ Варели Симеонов. По този начин се издигала в по-голяма степен легитимността на избраните органи, ангажирало се цялото общество и се осмисляло понятието "демокрация". Това щяло и да елиминира възможността малка, маргинална група да определи резултата на изборите.

В същото време Патриотите били готови да дебатират по идеята си за налагане на санкции - лишаване от социални помощи за три месеца, глоба от 50 лв. - първата е в прерогативите на кмета на общината, втората - на избирателната комисия.

Националистите от "Атака", освен задължителен вот, искат и въвеждане на образователен ценз - т.е. дали избирателят е грамотен и може да прочете наименованието на избраната партия, обясни Николай Александров .

Срещу задължителния вот е левицата. БСП, подчерта Чавдар Георгиев, е за отстояване на свободния избор на гражданите при формиране на власт. Застъпниците да имат нормален образователен ценз, да са лица с чисто съдебно минало, са записали социалистите в проекта си.

От трибуната на НС Реформаторите защитаваха идеята си за въвеждане на машинно броене на бюлетините като транзитен етап към машинно и електронно гласуване. Те предвиждат и да се създаде комисия за електронно дистанционно гласуване като постоянен орган към ЦИК. Така няма да има трагедии като в зала "Арена Армеец", посочи Антони Тренчев, цитиран от БТА.

АБВ и БДЦ искат разширяване състава на ЦИК. АБВ е и за машинно гласуване като разновидност на електронния вот. Според тях такова може да се приложи в минимум 5000 избирателни секции на предстоящите президентски избори , а през 2018 г навсякъде, обясни Михо Михов.

БДЦ предлага да бъде дадена възможност на президента да допълва състава на ЦИК по предложение на политическите сили, явили се успешно на европейски и национални парламентарни избори.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1076 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини